ČUDO U ŠARGANU

JDP: NAGRADE ZA ČUDO U ŠARGANU U TIVTU

Čudo u Šarganu donelo nagradu i glumici Sanji Marković

Žiri Šesnaestog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2022. u Tivtu, posle šest odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji, doneo je odluku da je najbolja predstava festivala Čudo u Šarganu, Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U obrazloženju žirija se navodi:

“Svevremenski tekst Ljubomira Simovića prezentovan karakterističnom scenskom estetikom Jagoša Markovića, predstavlja jednu značenjski i vizuelno zaokruženu celinu. Veštim rediteljskim rešenjima, izraženom likovnošću u izrazu, reditelj učitava u predstavu i najsuptilnije slojeve ovog komada, a sjajna glumačka interpretacija i ostali scenski aspekti doprinose sveukupnom utisku. Šopenhauer govoreći o čoveku kaže: „Želja je patnja, dok se ne ispuni, a ispunjenje, odnosno sreću prati nova patnja“, upravo u tom smislu, ova predstava poseže u srž čovjekove prirode.”

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, po odluci žirija, osvojila je Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu sa obrazloženjem:

“Izuzetno precizna igra Sanje Marković, čije scensko prisustvo istovremeno zrači zavodljivo i nevino, senzualno i eterično, ranjivo i čvrsto i koja sa prividnom lakoćom utelovljuje psihološke nijanse lika koji tumači, svime, a naročito ekspresivnim izrazima lica, pojačava utisak predstave i energetski snažno obuhvata gledaoce.”

foto: Nebojša Babić