Screenshot 2021 04 28 at 12.54.16

“Između nas” Milice Simonović

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine otvorena je izložba “Između nas”, Milice Simonović, koja je na neki način nastavak njenog istraživanja započetog u “Paralelama” prošle godine.  Izložba će biti otvorena do 15. maja 2021. radnim danima od 10 do 20 časova, subotom od 10 do 16 časova.

Ovo je druga izložba u nizu vezana za početak njenog doktorskog umetničkog istraživanja na temu “Vrh i planine”. Iako se fokus pomerio isključivo na pejzaž, planinu, prisustvo umetnice se oseća u svakom radu.

Pejzaž u novim radovima Milice Simonović je istovremeno veličanstven i zastrašujući. Koliko nas privlači svojom belinom, čistotom, svedenošću forme i minimaliznom, toliko nam zvuk pucanja leda pod nogama, škriputanje smrznutog snega i zaslepljujuća svetlucava svetlost uteruje strah u kosti i ostavlja nas bez daha.

Deo iz teksta: Maje Mikić Landratoške, istoričarke umetnosti

Milica Simonović rođena je u Beogradu 1976. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine u klasi profesorke Darije Kačič. Magistrirala je 2006. godine kod profesora Mrđana Bajića. Doktorske umetničke studije upisala je 2019. na istom fakultetu. Njen likovni izraz prate različiti mediji: crtež, slikarstvo, fotografija, i video instalacije. Izlagala je jedanaest puta samostalno i preko trideset puta na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Srbija, Nemačka, Japan, SAD, Austrija, Finska, Grčka, Brazil).

Dobitnica je nagrade za osobenu kreativnu inovaciju, iz Fonda Miloš Bajić, slikar i profesor i nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Boravila je na više rezident programa u inostrаnstvu. Živi i radi na relaciji Beograd i negde.