Screen Shot 2015 02 26 at 21.02.30

Frankofonija: više od 100 događaja

Po 12. put u Begradu, na konferenciji za novinare u Francuskom institutu najavljena je Frankofonija. Već tradicionalno, mart mesec je u svetlu ove međunarodne manifestacije.

Ovogodišnji program Meseca frankofonije je u znaku pesme, filma, izložbi i debata, kao i zabavnih takmičenja posvećenih francuskom jeziku. Programi se održavaju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kladovu, Kragujevcu… Organizatori ističu da će ovogodišnji program biti jedan od najboljih i da broji više od sto događaja.

Frankofonija je, pre svega, organizacija koja okuplja 80 zemalja koje spaja francuski jezik, a u kojima oko 220 miliona ljudi govori francuski, dok ga više od 125 miliona uči. Srbija se ovom međunarodnom projektu priključila 2006. godine, u svojstvu posmatrača.

Francuski institut i frankofone ambasade u Srbiji prosljavljaju francuski jezik, njegovu lepotu i raznovrsnost, a pored jezika uključene su i brojne kulturne aktivnosti. Podršku su pružile i mnoge institucije kulture, kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i TV5Monde.

Mesec frankofonije, između ostalog, predstavlja i multikulturan prostor za komunikaciju. On ima svoj institucionalni i politički okvir, svoje ciljeve i pitanja kojima se bavi. Neka od njih su ljudska prava, rodna ravnopravnost, obrazovanje, itd.

U okviru programa postoji pet grupa programa. Jedan od njih je takmičenje za frankofonu pesmu koji će se održati u četiri grada u Srbiji, pod pokroviteljstvom banke Sosijete ženeral. Zatim, Festival frankofonog filma, koji će biti otvoren 20. marta u Kinoteci. Videćemo filmove iz Afrike i Kariba, kao i drugih frankofonih zemalja, koji će se prikazivati u Domu omladine Beograda i bioskopu Fontana, dok će početi FEST-om na kojem će biti prikazano oko dvadesetak filmova. Ovaj program će pratiti i izložba fotografija u Francuskom institutu najznačajnijih filmskih stvaralaca sa prostora Afrike i Kariba.

Novina ovogodišnje Frankofonije predstavlja i segment posvećen gastronomiji, čiji je cilj da u nekoliko restorana ponudi jelovnik sa francuskim specijalitetima (19. mart). Zatim, organizovano je i javno čitanje dramske književnosti za mlade iz Francuske i Kanade (od 19. do 23. marta).

Tu je i izložba i predavanje u Narodnoj biblioteci Srbije posvećeno francusko-belgijskom stripu (24. mart), dok u Narodnoj banci Srbije biće izložena dela likovnih umetnika iz Srbije i bivše Jugoslavije koji su živeli i radili u Francuskoj, pod nazivom Pariske priče (25.mart). Takođe, predavanje Dominika Dirlevangera o identitetu u multikulturalnom svetu (7. mart), kao i performans Hodači – Trejler Đani Gregorija Fornea (6. mart).

Ovo su samo neke od brojnih događaja koje će se odigrati. Biće još i mnogih drugih manifestacija kulturnog i jezičkog sadržaja koje možete posetiti.

Za sve dodatne informacije možete pogledati sajt www.institutfrancais.rs ili Fejsbuk stranicu: Frankofonija u Srbiji.

[su_box title=”Francuski jezik u Srbiji”]Francuski jezik je službeni jezik administracije Evropske unije i međunarodnih organizacija. U Srbiji, slobodno možemo reći da je francuski jezik ukorenjen i ima svoju tradiciju od 19. veka. On predstavlja treći strani jezik koji se predaje u osnovnim i srednjim školama, gde ga uči 130.000 učenika, dok ga predaje preko 650 profesora. Takođe, ono što je prisutno su i 8 dvojezičnih francusko-srpskih odeljenja, širom Srbije. [/su_box]