Film Ivane Todorović u trci za Zlatnog medveda

Berlinski festival

Dokumentarni film Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka Ivane Todorović, u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, uvršten je u glavni takmičarski program kratkometražnih filmova 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. U selekciji je 27 filmova iz 20 zemalja sveta…

“Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka ” je film o ljubavi, sreći i želji za pripadanjem. To je film o Goci koja je transrodna osoba.

Film je snimila i režirala Ivana Todorović, montirala je Jelena Maksimović, muziku je radio Draško Adžić, a obradu zvuka Danijel Milošević.

Tekst predstave čiji su delovi korišćeni u filmu, napisale su protagonistkinja Goca i dramaturg Olga Dimitrijević, dok kabare “Iza ogledala” potpisuje tim mladih umetnika.

Film je rađen u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, a podržan je od strane Ministarstva kulture Srbije, fonda Heartefact i Rekonstrukcije Ženskog fonda.

Rediteljka filma Ivana Todorović višestruko je nagrađivana rediteljka socijalno-dokumentarnog filma. Njeni filmovi prikazivani su na prestižnim festivalima u Roterdamu, Palm Springsu, Traverse City festivalu poznatog reditelja Majkla Mura… Na festivalima u Rusiji, Americi, Srbiji, Italiji i Kanadi osvajala je nagrade. Takođe, neki od njenih filmova korišćeni su kao deo kampanje u borbi protiv nasilja mladih u Njuojrku i koriste se u sklopu nastave građanskog vaspitanja u Srbiji i na univerzitetima širom sveta. Ivana Todorović živi i radi između Beograda i Njujorka.

Berlinski festival, jedan od najznačajnijih filmskih festivala na svetu, ove godine se održava od 7. do 17. februara.