Screenshot 2021 05 19 at 13.12.38

BeoPlantFair: Bašta u srcu Sajma

Život nije negde drugde, naš je i ljubomorno ga štitimo. Zato svaki put, kao raskošna majska ruža, svoje najlepše izdanke pusti upravo na Beogradskom sajmu, u najlepšoj bašti njegovog srca.

A u toj bašti, ovog puta od 20. do 23. maja 2021. godine, pod suncem našeg novog neba, procvetaće 26. Međunarodni sajam hortikulture, sa njegovim već tradicionalnim pratiocima – 24. Izložbom lekovitog bilja i preparata od meda “Darovi prirode”, 9. Izložbom baštenskih i parkovskih mašina “MotoplantExpo” i 5. Izložbom organske proizvodnje “Organic Fest”.

Svečano otvaranje manifestacije je u četvrtak, 20. maja u 12 časova u hali 5 Beogradskog sajma. Radno vreme sajma: 10-18 časova Ulaz za posetioce je besplatan, a parking je 150 din, po započetom satu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika ove manifestacije.

Prva sajamska manifestacija, posle godine pauze uslovljene svetskom pandenijom, ima poseban značaj za Beogradski sajam, naš grad, kao i privredu i društvo u celini. Ponovo ćemo biti mesto susreta, okupiti verne posetioce, ljubitelje prirode i hortikulture, izlagače, proizvođače i predstavnike medija, naše saveznike u poslu koji podrazumeva umrežavanje, razmenu informacija i podršku, koja će nam sada, na ovom simbolično “novom početku”, biti značajna.

“BeoPlantFair” već godinama je zaštitni znak prolećnog sajamskog kalendara, mesto inspiracije i ideja za ozelenjavanje površina, uređenje terasa i balkona, kao i uređenje vrtova i sadnju u baštama.

Program sajma podeljen je u četiri celine:

Flora, uključuje sadne i semene materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća i povrća, sisteme zalivanja, staklene bašte, sredstva za prehranjivanje i zaštitu biljaka, biljnu farmaciju i kozmetiku.

Zeleni dizajn se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašti, parkova, šuma i dendro materijalom. Darovi prirode posvećeni su, kao što i maziv sugeriše, pečerkama, šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitom i aromatičnom bilju, dok Organik Fest posetiocima nudi organske proizvode i zdravu hranu uopšte, najlepši deo baštovanstva.

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja proizvođače i distributere parkovkih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarsvo, zalivnih sistema i plastenika, alate i opremu za baštovansto i razne vrste materijala za uređenje bašti i vrtova.

Kako su na ovom vrelu života i lepote navikli, posetioci će se susresti sa različitim oblastima hortikulture – uzgajanjem cveća i cvetnog materijala, proizvodnjom sadnica i semenskog materijala, voćarstvom, vinogradarstvom, pčelarstvom, gajenjem lekovitog bilja, uzgojem i održavanjem zelenih površina, mehanizacijom za hortikulturu, zalivnim sistemima, sredstvima za prehranjivanje i zaštitu biljaka, pejzažnom arhitekturom. Osvežiće pogled na estetiku življenja i idejna rešenja za uređenje vrta, okućnice i balkona i raznovrsne usluge i proizvode za ljubitelje cveća i zelenila. Moći će da direktno od proizvođača nabave sadnice najlepšeg cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka.

Sajamski program koji je pred posetiocima u ovom “cvetnom prazniku” koji će se odvijati od četvrtka do nedelje, pored izložbenog, prodajnog i edukativnog dela, uključuje i zabavne sadržaje za posetioce. Jedan od svakako najatraktivnijih biće takmičenje u dečjem višeboju, koje u petak, 21. maja organizuje kompanija Srbija šume.