faf21 new1

27. FAF ove godine, osim Beograda, u još 10 gradova i na MojOFF filmskoj platformi

Festival autorskog filma će se održati od 26. novembra do 3. decembra sa glavnim sedištem u Beogradu, dok će, po prvi put, još 10 gradova širom Srbije ispratiti deo ovogodišnjeg programa – Novi Sad, Leskovac, Niš, Bor, Smederevo, Požarevac, Subotica, Lazarevac, Jagodina i Bačka Palanka. Tim povodom, održana je konferencija za novinare.

Organizacija FAF-a predstavila je ovogodišnji program, koji obuhvata preko 80 filmskih ostvarenja svrstanih u čak 11 programskih celina, od kojih će jedan film osvojiti nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića. Publiku u okviru takmičarskog programa očekuje 12 naslova koji će se naći u trci za Grand Prix festivala – nagradu za najbolju režiju „Aleksandar Saša Petrović“. U okviru ove selekcije biće dodeljena i nagrada „Gordan Mihić“ za najbolji scenario. Glavni program van konkurencije obuhvatiće 8 ostvarenja, dok će se u selekciji Hrabri Balkan prikazati 11 filmova, a jedan će odneti nagradu za „najhrabriji“ film Hrabrog Balkana.

faf21 new3
fotografije faf.rs

Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma i Kombank Dvorane, izrazio je zadovoljstvo što se i ovogodišnje festivalsko izdanje održava uživo i najavio da je kapacitet velike sale u Kombank Dvorani povećano, ali i da će se sve propisane zdravstvene mere poštovati prilikom održavanja festivala.

Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala, na konferenciji je najavio da će otvaranje festivala obeležiti jedan važan događaj – uručenje nagrade za životno delo Festivala autorskog filma reditelju Goranu Markoviću, kome je i posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje, dok će festival zatvoriti film „Žurnal o Želimiru Žilniku“ Janka Baljaka, a nakom projekcije održaće se i razgovor sa autorom.

Umetnički direktor festivala Srđan Vučinić istakao je da cilj festivala nije da publici predstavi već preterano poznate autore, osim možda Sebastijana Majzea čiji će film „Konačna sloboda“ biti prikazan u takmičarskom programu, a koji je već sada jedan od favorita za nagradu „Oskar“ za strani film. Žiri ovogodišnjeg takmičarskog programa čine francuski reditelj, muzičar i fotograf Zigfrid , naš reditelj i scenarista Bojan Vuletić i Šejla Kamerić – vizuelna umetnica i rediteljka iz Sarajeva.

Maša Seničić, selektorka programa Hrabri Balkan, najavila je ovogodišnji program i istakla kako je „ovo prvi put da festival prikazuje dugometražna ostvarenja autora koji su se prošlih godina našli na programu Hrabri Balkan sa svojim kratkometražnim filmovima, i da je upravo to dokaz da program napreduje.“ Žiri Hrabrog Balkana ove godine čine Nebojša Jovanović, Jelena Spaić i Ivan Ramljak.

FAF ove godine po prvi put uvodi novu programsku celinu – Sirovo koja je prema rečima Stefana Ivančića, selektora programa Hrabri Balkan i člana saveta festivala, ekstenzija glavnog programa i predstavlja selekciju koja je obuhvaćena žanrovskim filmom.

faf21 new2
fotografije faf.rs

Operativna direktora festivala, Milena Debeljković, saopštila je da su karte za festival od danas u prodaji i mogu se kupiti na blagajni bioskopskih sala, a za projekcije u velikoj sali Kombank Dvorane i Doma Omladine u Beogradu publika može ulaznice uzeti i onlajn na tickets.rs.

Centralna lokacija festivala tradicionalno ostaje Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i na onlajnu – na MojOFF filmskoj platformi.

Kompletne informacije o programu nalaze se na zvaničnom sajtu festivala faf.rs. Zvanična strana festivala na Fejsbuku je AuteurFilmFest, a FAF je moguće i na Tviteru i na Instagramu, na nalogu @AuteurFilmFest.

Tekst i fotografije faf.rs.