02 Radomir Antić aplaudira dok kapiten Atletiko Madrida Roberto Solosabal diže trofej sa saigračima Foto Arhiva agencije EFE 1996
CELEBRACION COPA LIGA ATLÉTICO DE MADRID Madrid, 30-9-1996.- En el estadio Vicente Calderón y poco antes de iniciarse el partido contra el Hércules, el Atlético recibió de manos del presidente de la federación española de futbol la Copa de campeón de la Liga 95-96. En la foto el capitán del equipo, Roberto Solozabal, recoge la copa; a la izq. el entrenador Radomir Antic y el presidente del conjunto rojiblanco, Jesús Gil (de espaldas)y Simeone. A la izq, Carlos Aguilera, Ezquerro,Bejbl y Pantic, EFE/J.M.Pastor/aa

15 zlatnih trenutaka srpskih sportista koji su promenili istoriju španskog sporta

Na koji način su talentovani srpski sportisti promenili istoriju španskog sporta posetioci Instituta Servantes moći će da saznaju na predavanju koje će u četvrtak, 5. jula sa početkom u 17:30 časova, održati čuveni sportski novinar Aleksandar Miletić, kustos izložbe „Junaci sporta“.

 Miletić će ovom prilikom posetioce provesti kroz istoriju španskog sporta, izdvajajući prelomne trenutke za koje su bili zaslužni sportisti poreklom iz Srbije. Osim toga, on će govoriti i o važnosti Španije u svetu sporta na globalnom nivou, ne samo zbog izuzetnih rezultata njenih sportista, već i zbog što se ova zemlja smatra izvanrednom destinacijom za razvoj profesionalne sportske karijere na visokom nivou.

Naš proslavljeni košarkaš Aleksandar Saša Đorđević u Španiji je proveo neke od svojih najlepših, ali i najtežih trenutaka u karijeri, poput onih 1999. godine koje i danas dobro pamti: „Kad su pale prve bombe, želeo sam da se vratim u Srbiju, ali su mi roditelji rekli: ’Ostani tamo, jer odatle možeš svojim uticajem više da pomogneš!’ Mi, srpski igrači u Španiji, tog proleća u znak protesta igrali smo bez prezimena na dresovima, a španski klubovi su nas podržavali u tome. Uoči revanša finala Kupa Koraća, posle ubedljivog poraza od Estudijantesa u Madridu (93:77), iz kluba su mi rekli da ću dobiti specijalnu nagradu ukoliko Barselona osvoji trofej. Kad smo to uspeli (97:70), dali su mi transparent ’Stop The War’ (Zaustavite rat) koji sam na parketu podigao visoko iznad glave. U istoj toj dvorani sledeće godine sam sa Realom osvojio titulu prvaka Španije, posle pobede u majstorici.“

Izložba fotografija „Junaci sporta“, koja beleži blistave trenutke iz karijera najvećih zvezda španskog i srpskog sporta, biće otvorena 5. jula u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Od Rafaela Nadala, Karoline Marin, One Karbonelj i Andresa Inijeste do Aleksandra Đorđevića, Radomira Antića, Peđe Mijatovića, Save Miloševića ili Darka Kovačevića, izvanredni talenti koji su obeležili ne samo sportsku istoriju Srbije i Španije, već i cele Evrope, predstaviće se beogradskoj publici ovog leta kroz fotografije koje čine deo bogate arhive španske Agencije EFE.

Dobitnik nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije za „Najboljeg novinara 2013“ godine, kustos izložbe Aleksandar Miletić (1972) bio je dopisnik lista „Politika“ na više od dvanaest velikih međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Pekingu 2008, Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine.  Autor je šest knjiga, uključujući i „Džez basket“, koja je doživela svoju televizijsku verziju pod nazivom „Bili smo šampioni sveta“ i o kojoj je snimljen  dokumentarni film. Scenarista je u raznim sportskim dokumentarnim filmovima i televizijskim programima posvećenim srpskim sportistima koji su ostavili dubok trag u španskom sportu, poput Aleksandra Đorđevića, Željka Obradovića, Svetislava Pešića i drugih.

U saradnji sa novinskom agencijom EFE ovu izložbu, koja će biti otvorena do sredine septembra, organizuju Institut Servantes i Ambasada Španije u Beogradu.Ulaz je besplatan.

foto: Radomir Antić aplaudira dok kapiten Atletiko Madrida Roberto Solosabal diže trofej sa saigračima (Foto – Arhiva agencije EFE, 1996)