Neozbiljni pesimisti
foto: Milica Tepavac

Neozbiljni pesimisti novim spotom najavljuju četvrti album

Jedan od najposebnijih bendova sa naše scene godinama unazad su somborski Neozbiljni pesimisti. Ono po čemu su definitivno prvi u regionu je broj članova benda, koji se izražava kao postava broj 1 i broj 2. Ali to nije sve, poznati kao začetnici Antiglobal etno punk pravca, uspeli su da naprave vrlo uspešnu karijeru izvan granica naše zemlje. 

Pre samo nekoliko dana vratili su se iz Poljske gde su imali dva rasprodata koncerta na kojima je publika zajedno sa njima od reči do reči pevala sve pesme, pa čak i one sa trećeg albuma koji nije doživeo svoju koncertnu promociju. Novim albumom se vraćaju na scenu nakon duže pauze, spremni da publici donesu ono čega na ovim prostorima nema dovoljno, a to je: dobra i kvalitetna svirka sa celokupnim šou programom na bini i melodijama koje vas teraju na ples. 

Nakon albuma “Neka bude što biti ne može”, “Omladinci kud’ ste pošli” i “Pametovanje iz provincije”, svetlost dana uskoro će ugledati i četvrti album “Savezničko bombardovanje”. Pre nekoliko dana, kao najava novog albuma, objavljen je spot za pesmu “Postideo se majke”. Tekst za pesmu napisali su Igor Olujić i Boris Mišić, a muziku Igor Olujić, Boris Mišić i  Boris Tatalović. Video produkciju potpisuju Boris Ćelić i Aron Čuvardić, dok je za fotografiju bio zadužen Branko Veinović. Kao stara majka u spotu se pojavljuje Cvijeta Nikolić.

“Na novom albumu nalazi se nekoliko pesama koje su ranije snimljene, ali nisu na bile na albumima. Takođe sa albuma su urađena dvaspota, za pesme ‘Postideo se majke’ i ‘Strahom sputan’ koji je potpuno drugačiji od svega do sada, jer je kompjuterski. Takođe je u planu još jedan spot za našu ‘Oproštajnu pesmu’ koja je spremna za trenutak kada potpuno prestanemo sa radom. Lepa vest je da smo počeli da radimo na novompetom albumu.” – izajvio je bubnjar Davor Demonja.

“Ova pesma” stilski možda najviše odudara od svih naših dosadašnjih ostvarenja. Kada bi se nabrojali različiti momenti u pesmi, to bi ličilo na stvaranje muzičkog dela doktora Frankenštajna. Ipak, dobili smo još jednu pevljivu pesmu opasnog teksta i dobrog gruva sa dve stilski potpuno različite gitare. Etno elementi kroz uporne violinske melodije istovremeno bacaju sećanje na disko 70′ .Predrefren sa vokalima preko golog bubnja stvara utisak rock himne a zatim imamo refren koji vuče neke vokalne korene u grupi ABBA. Sama tematika je kristalno jasna, reč je o izgubljenom čoveku zatrovnom odricanjem od sebe zarad pomodarstva a takođe i suludim estetskim normama koje se forsiraju i sluđuju prosečnog čoveka” – dodao je Davor.

Neozbiljni pesimisti u spotu su: Igor Olujić, Igor Martinko, Damir Demonja, Davor Demonja, Dejan Jager, Srđan Vinkov i Boris Tatalović.