IMG 1962

Konkurs: Deca kompozitori

 

Dečji kulturni centar Beograd, od 15. januara do 15. marta, raspisuje konkurs za XXII Republički festival dečjeg muzičkog stvaralaštva „DECA KOMPOZITORI“, namenjen učenicima  osnovnih i nižih muzičkih škola Srbije, uzrasta od sedam do petnaest godina. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Učesnici mogu komponovati u tri žanra i to vokalne kompozicije koje su grupno ili pojedinačno  komponovali  na svoje ili tekstove svojih vršnjaka, instrumentalne i elektronske kompjuterske kompozicije. Po završenom konkursu regionalna i republička selekciona komisija, u sastavu naših eminentnih profesora muzike i aranžera, odabira kompozicije za završni koncert. Za vokalne kompozicije  izrađuju se matrice,  a potom se snimaju pesme sa decom solistima i pratećim vokalima  u muzičkom studiju. Sve nove pesme naći će se na CD-u FEDEMUS 2017.

Festival „Deca kompozitori“ propisan je nastavnim planom i programom u nastavi muzičke kulture Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. DKCB i Festival „Deca kompozitori“ stvorili su generacije mladih kompozitora, solista i kantautora. U produkciji PGP-a do sada su izdate tri audio kasete i osam audio CD-a. Ova izdanja prate i osam notnih zbirki.

Učesnici Festivala već dvadeset dve godine, predstavljaju našu zemlju na mnogim međunarodnim festivalima kao što su: „Zlatno slavejče“ u Makedoniji, u Koventriju, na Festivalu „Zlatna jabuka“ u Kjustendilu i Sofiji , zatim u Temišvaru, Bukureštu, Draču I Fetijama. Pored ovih inostranih nastupa, deca solisti i kantautori učestvovali su u mnogim dečjim programima našeg grada – koncert ispred Skupštine grada povodom Dana Evrope i u Susretima prijateljstva „Radosti Evrope“ kao i u mnogim TV i radio emisijama od kojih posebno izdvajamo četiri specijalne novogodišnje emisije „Klackalica“ Radio Televizije Srbije. Ovaj Festival je formirao, izveo i muzički obrazovao generacije mladih ljudi.Medju njima je bila i predstavnik Srbije na Evroviziji u Dizeldorfu, Danica Radojičić  Nina. Jubilarni, deseti po redu, Festival „Deca kompozitori“ ustupljen je RTS- u, kao prvi  izbor za dečju pesmu Evrovizije, tadašnje Srbije i Crne Gore.

Koordinator i Muzički urednik Festivala: Mirjana Miličić – Prokić