Alen
Foto: Bojan Petrović

Roker Alen Islamović najavio koncert za 22. mart: Proleće u Mts Dvoranu sleće

Rok muzičar Alen Islamović je nedavno imao susret sa medijima u Lisabon baru Mts Dvorane i zvanično najavio svoj samostalan koncert za 22. mart u Velikoj sali ove ustanove.

Jedan od rokenrol ikona bivše Jugoslavije svoj koncert u Beogradu nazvao je „Ti si moja eskplozija“, jer kako kaže, želeo je time da pošalje poruku publici da su mu koncerti nabijeni žestokom energijom da sve puca i odzvanja kao eksplozija. I još je ranije imao takvu pesmu, sve se onda uklopilo i poklopilo.

“Rekli su za mene “ti što si taknuo, ništa nisi promašio”. Ne znam sada kako mi se namestilo sve to u karijeri, više bendova, solo, tu je važna sreća, ali takodje naporan rad i talenat. Nikako da samo sediš u kući i čekaš, i misliš da si mnogo talentovan. Od toga nema ništa. Mora čovek da se trudi i pokrene. Imao sam i ja eksperimentisanja, lutanja, saradnje sa folk kolegama, plivao sam u raznim muzičkim vodama, barama, potocima, ribnjacima”,

u šali kaže Alen.

Poznati bosansko-hercegovački rok pevač, nekada član bendova “Bijelo dugme”, “Divlje jagode” i “4 Asa”, Beograđanima će pružiti rokenrol putovanje kroz pune četiri decenije uspešne karijere.

“To su sve pesme koje sam pevao od osamdesetih godina do danas, i sve su to moja draga deca, moje bebe i nikada ih se ne želim odreći. Tako sam u “Divljim jagodama” bio i autor, ne samo pevač. Stvorio sam hit pesme “Motori”, “Šejla”, prvi album “Motori” je oko 70 posto mojih numera, a radio sam i na drugim albumima ove grupe”, podsetio je Islamović i onda se osvrnuo na svoj razvojni put u dva izuzetno popularna benda.

“Kao koautor albuma “Motori” sa Divljim jagodama, tu sam svirao bas gitaru, pevao i pisao tekstove. Sviraću te pesme koje su ostavile trag u vremenu”, najavio je roker. 

Kako je naglasio, prvo je bio deo hard rok ili hevi metal priče kao vokal i koautor u grupi “Divlje jagode”, a vreme mu je nezaobilazno u “Bijelom dugmetu”, gde je ušao u pop rok vode, “slatki iskorak”, nešto drugačije za njega.

Alen Islamović smatra da su dva albuma koje je snimio sa grupom “Bijelo dugme” (“Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”, 1986, “Ćiribiribela”, 1988) bila izuzetno uspešna, te otkrio da ih je Goran Bregović ocenio kao “prave poslastice”. 

“Bile su neobilazne briljantne pesme Bregovića koje je pisao kad sam ja došao u “Dugme”, to su najprodavaniji albumi grupe u njihovoj karijeri. Ponosan sam na te albume, jer evo “Đurđevdan” je snimljen kasnije na više jezika, “Ružica si bila” na rumunskom, bugarskom i poljskom jeziku”, istakao je regionalni rok muzičar, kantautor i najavio da će biti naravno pesama iz svih tih bendova i njegove solo karijere.

Muzičar je naveo da je njegova solistička karijera  ostavila trag u nekim duetskim pesmama, misleći na saradnju sa folk pevačicom Indirom Radić i hitovima “Lopov” i “Imali smo, nismo znali”.

ALEN 1
Foto: Bojan Petrović

Alen je podsetio javnost da u diskografiji ima 12 solo albuma, te izdvojio hit “Haj, nek’ se čuje, čuje, haj nek’ se zna”, ili numere “Heroin” i “30 kvadrata” sa pratećim bendom “Srčani udar”.

“Biće i mojih novih pesama na koncertu 22. marta, da publika u Beogradu premijerno čuje ono što trenutno stvaram. Završio sam svoj studio koji se nalazi u okviru moje kuće u Bihaću. I tu sam ja sada glavni, snimam, nema nikoga da mi šefuje. Sam sebi sam šef”, istakao je roker iz BiH.

Alen kaže da će ovo biti njegov zvanično prvi solo koncert u Beogradu nakon raspada Jugoslavije, iako je u solo varijanti već dolazio jednom na Beer fest (2012) na Beogradsko Ušće, i u restoran klub Central Pub na Novom Beogradu dva puta (2019, 2022) u okviru festivala “Rock Fest”.

“Rekli su za mene “ti što si taknuo, ništa nisi promašio”. Ne znam sada kako mi se namestilo sve to u karijeri, više bendova, solo, tu je važna sreća, ali takodje naporan rad i talenat. Nikako da samo sediš u kući i čekaš, i misliš da si mnogo talentovan. Od toga nema ništa. Mora čovek da se trudi i pokrene. Imao sam i ja eksperimentisanja, lutanja, saradnje sa folk kolegama, plivao sam u raznim muzičkim vodama, barama, potocima, ribnjacima”, u šali kaže Alen.

Muzičar je sa novim “Bijelim dugmetom” sa Bregom i Tifom sa trubačima prisutan od 2016. kada osvajaju čitav region i inostranstvo, te se pamte tri rasprodata koncerta krajem te godine u Beogradskoj Areni, ukupno pred 60 000 ljudi.

On je sada izabrao Mts Dvoranu kao idealan prostor za sebe i svoj bend, kako je ocenio, tačno na sredini, ni preveliki ni premali, intimno mesto za njegove fanove da dođu i da se zabave uz toliko hitova, te je otkrio da je nastupao u sličnim prostorima u Londonu pred par hiljada ljudi.

Alen je otkrio da će set lista obuhvatiti oko 35 pesama, što čini koncert u trajanju dva i po sata, a mogu biti i produžetci, ako publika to bude želela. 

Još će se definisati kompletan repertoar, nisu utvrdili sve pesme, ali žele da bude cifra od 35 numera, i Alen je naglasio da neće biti gostiju iz razloga što mu je ovo prvi solo koncert u prestonici Srbije. Samim tim želi da se publici predstavi u potpunosti do kraja, da se pažnja fanova ne odvlači na druge izvođače.

Roker najavljuje „program tri u jedan“, koji po njemu podrazumeva njegovu muziku koju publika najviše voli, a svaki koncert vidi kao svoju  biografiju.

Pripremajući se za prolećni koncert u Mts Dvorani, Alenu se dopada što peva baš na datum 22. mart kada je početak proleća, i svojim nastupom će otvoriti ovo godišnje doba.

“Ja sam veliki zaljubljenik u Beograd, ovde sam davno bio vojnik, 16 meseci, svuda sam išao pešaka. Obožavam Beograd, on uvek miriše na ljubav, i divno je da imam koncert baš u proleće. To je ujedno i lepa poruka građanima da dođu na moj koncert u proleće. Ko ne dođe pogrešiće, a ko dođe poludeće, a biće i suza siguran sam. Proleće u Mts Dvoranu sleće”, poetski je zaključio Alen Islamović.

Autor: Ivan Makragić