30. BJF press konferencija foto Sasa Pazarski e1412110020287

Objavljen program 30. Beogradskog džez festivala

U Domu omladine Beograda održana je konferencija za medije, na kojoj je najavljen 30. Beogradski džez festival.

Beogradski džez festival je već preko 40 godina ključna i nezaobilazna džez svetkovina za sve iskrene i posvećene ljubitelje ovog muzičkog pravca. Jubilarni Festival, koji je proglašen za manifestaciju od posebnog značaja za Grad Beograd, održava se od 24. do 27. oktobra u Domu omladine i Domu sindikata.

Prisutnim novinarima su se obratili: Goran Vesić, predsednik Odbora Beogradskog džez festivala; Sira Miori, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; dr Matthias Müller-Wieferig, direktor Gete instituta u Beogradu; Vasil Hadžimanov, učesnik 30. Beogradskog džez festivala; Marko Stojanović, direktor Beogradskog džez festivala i v.d. direktora Doma omladine Beograda i Dragan Ambrozić, programski menadžer Beogradskog džez festivala.

Marko Stojanović zahvalio se na podršci Skupštini grada Beograda, Ministarstvu kulture, svim partnerima i pokroviteljima, a posebno publici koja iz godine u godinu poklanja puno poverenje Beogradskom džez festivalu.

„Ulaznice za prošlogodišnji Festival bile su rasprodate, a već u maju ove godine, kada još ni jedan od izvođača nije bio objavljen, prodato je prvih 30 kompleta ulaznica za 30. Beogradski džez festival. Do danas prodato je 110 kompleta ulaznica, a od sutra u prodaji će, pored kompleta, biti i pojedinačne ulaznice za sve koncerte na Festivalu. Nadam se da će ova manifestacija u narednim godinama još više doprineti razvoju turizma u Beogradu i Srbiji.“, naglasio je Stojanović.

On je napomenuo i da je pokrenut obrazovni program Beogradskog džez festivala, koji će se u vidu radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, realizovati kroz nastavu muzičke kulture tokom školske godine.

„Beogradski džez festival ima jake temelje i tradiciju dugu preko 40 godina, koja je prepoznata i u međunarodnim okvirima, a za ovaj važan jubilej Festival je počastvovan i ulaskom u Evropsku džez mrežu, kao jedini iz naše zemlje. Baveći se organizacijom i pripremom 30. Beogradskog džez festivala intenzivno se bavimo i rekapitulacijom do sada urađenog i uvođenjem brojnih inovacija za budućnost ove manifestacije.“, istakao je Ambrozić. On je predstavio učesnike ovogodišnjeg programa BDžF i naglasio da su i dalje zastupljene dve programske linije – glavni program, u okviru kojeg dominira mejnstrim džez i muzika komunikativnija sa širokom publikom i ponoćni program, posvećen avangardnim tendencijama i najsvežijim idejama u savremenom džezu.