bassomania2

32. BASSOMANIA

Od 13. do 18. decembra, u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, održaće se 32. Bassomania.  Ove godine  gostujući profesor biće Ivan Kitanović, solo kontrabasista orkestra Wiener Symfoniker. Gostovanje Ivana Kitanovića nosi posebnu simboliku, jer se radi o bivšem studentu Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Program Basomanije, kao i svake godine, sastoji se od kombinacije koncerata eminentnih muzičara, majstorskih kurseva i nastupa učenika i studenata iz Srbije i regiona.

Prvi koncert održaće se u Hrišćanskoj adventističkoj crkvi, 16. decembra u 20h, a nastupiće Ivan Kitanović (kontrabas) i Dušan Egerić (klavir).

Ljubinko Lazić (kontrabas) i Marko Josifoski (violina) nastupiće u 17. decembra od 12h u sali Beogradske filharmonije, sa ansamblom “13 gudača” i dirigentom Srđanom Sretenovićem, a istog dana od 17h, na Fakultetu muzičke umetnosti, možemo čuti  koncert đaka i studenata kontrabasa.

Festival će zatvoriti resital mladog kontrabasiste Filipa Dokljanova i pijaniste Dušana Egerića, 18. decembra od 19h, u velikoj sali Studentskog kulturnog centra. 

Nastao po ideji profesora kontrabasa Nebojše Ignjatovića i Slobodana Gerića, sa ciljem da populariše umetničku muziku i sviranje kontrabasa, ovaj festival je  do sada ugostio najbolje kontrabasiste današnjice poput Alberta Bocinija (Muzički konzervatorijum Ženeva), Jozefa Niderhamera (Visoka škola za muziku Beč) i Romana Patkola (Cirih).

Kao i proteklih godina, ulaz na sve manifestacije u okviru Festivala je slobodan.

Gostujući profesor Ivan Kitanović

Fotka Kitanovic
Foto: PROMO

Ivan Kitanović je rođen u Kruševcu, 1976. godine. Njegova strast i ljubav prema muzici bila je očigledna od najranije mladosti. Sam je naučio da svira i gitaru i harmoniku pre nego što je primljen u renomiranu Školu za muzičke talente u Ćupriji gde je učio kod profesora Saše Kulenovića.

Tu je prvi put otkriven njegov izuzetan talenat za kontrabas.  Za veoma kratko vreme postigao je zapažene uspehe na ovom instrumentu: osvojio je prve nagrade na pet međunarodnih takmičenja što je rezultiralo brojnim solističkim nastupima sa orkestrima, direktnim prenosima nastupa i portretima na TV i radiju. Odmah po završetku školovanja u Ćupriji – koju je napustio sa do tada najvećim priznanjem – primljen je za solo kontrabasistu Beogradskog  gudačkog orkestra „Dušan Skovran“. Uporedo je studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod profesora Slobodana Gerića.

Od 2000. godine nastavlja studije kod profesora Jozefa Niderhamera na bečkom Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti. Odmah je nastavio da niže uspehe: izabran je za muzičkog predstavnika Evrope u nadaleko zapaženom filmu koji je širom sveta emitovan tokom Novogodišnjeg koncerta 2003. godine. Takođe je bio član niza orkestara uključujući i scenski orkestar Bečke državne opere. Od 2003. godine je prvi kontrabasista Bečkih simfoničara. Svirao je Botesinijev koncert br. 2 kao solista sa Bečkim simfoničarima, 2020. godine.

Ivan Kitanović je posvećen proširenju repertoara za kontrabas i na svojim koncertima izvodi i neka od velikih dela pisanih za violončelo. Na ovaj način uspeo je da pozicionira kontrabas kao muzički ravnopravan, zvučno privlačan, solistički instrument.

Ivan Kitanović svoju ljubav prema kamernoj muzici iskazuje, između ostalih, i sa triom Impossible koji nastupa na međunarodnom nivou. Redovno nastupa sa izvanrednim ansamblima i muzičarima kao što su Volf Quartett, EOS- Quartett, Ensemble “die reihe”.

PROGRAM FESTIVALA

16. decembar u 20h

Ivan Kitanović, kontrabas

Dušan Egerić, klavir

Hrišćanska adventistička crkva

Radoslava Grujića 4

17. decembar u 12h

Ljubinko Lazić, kontrabas

Marko Josifoski, violina

Kamerni ansambl “13 gudača”

Dirigent: Srđan Sretenović

Sala Beogradske filharmonije

Studentski trg 11

17. decembar u 17h

Koncert đaka i studenata kontrabasa

Velika sala FMU

Kralja Milana 50

18. decembar u 19h

Filip Dokljanov, kontrabas

Dušan Egerić, klavir

Studentski kulturni centar

Kralja Milana 48