1b23186d c5bc 3760 ea29 cb93d8516443

Novi roman Aleksandra Jugovića„Slava živima“ u prodaji

Najhrabrije delo savremene literature

Vulkan izdavaštvo objavilo je novi roman Aleksandra Jugovića Slava živima, koji potvrđuje zbog čega njegov spisateljski rad već godinama spada u sam vrh savremene srpske književnosti. Slava živima govori o prećutanoj, skrivenoj istoriji Beograda s početka Drugog svetskog rata, ali i današnjici u kojoj taj rat ni nakon osam decenija još nije okončan.

Jugovićev roman oštro je i etički nepotkupljivo suočavanje sa prošlošću i sadašnjošću, delo koje nam predočava koliko je opasno i tragično gajiti zablude iz kojih, po pravilu, samo izniču nove.

Među ovim stranicama istorije naše prestonice nalaze se ljudi sa svojim vrlinama i manama, strahovima, sebičnostima i ambicijama, verovatno sasvim nalik stanovnicima ostalih evropskih gradova izloženih ratnim strahotama i njihovim posledicama, a opet dovoljno autentični i karakteristični za naše podneblje da njihovo ponašanje intuitivno razumevamo. Upečatljivi likovi romana su zapravo neumrli junaci oko čijih života se i dan-danas pogađamo, ubeđujemo, dižući im i spuštajući cenu periodično, prodajući ih iz različitih trenutnih interesa, skupo ili bagatelno, sa rafova nacionalne (pseudo)istorije.

Aleksandar Jugović rođen je 2. novembra 1975. u Čačku. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (srpski jezik i književnost). Objavio je više knjiga pesama: Krv i nije voda, Na kraju krajeva, Jesenim proleća.

Autor je romana: DISharmonija, Tri roga meseca, Srpski u sto lekcija, Montana, Laureat, Opsenari, Mora. Autor je i drama: Ministar, Rodeo, Luna-park, Rulet-ples, Srpska Lajka, Utopljena duša.

Njegova proza prevođena je na ruski, grčki i makedonski jezik, a za roman Opsenari dobio je nagradu Kočićevo pero. Dobitnik je i nagrade Kočićeva knjiga.

Vulkan izdavaštvo je 2019. godine objavilo njegov roman Jeste i biće.

Jugovićev najnoviji rodoljubivi roman koji nas opominje, otrežnjuje i poručuje kakvi ne smemo biti – Slava živima dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.