fbpx

Severna kapija

Komičan i živopisan, na trenutke mračan,  roman Danijela Jovanovića “Severna kapija” pun je nepredvidivih obrtaja. Da biste predvideli rasplet ove priče, morate biti pravi mali detektiv.

Roman Severna kapija: Duhovi prošlosti objavljen je u aprilu ove godine i odmah pobrao brojne pohvale čitalačke publike. Prvi je od četiri planirana nastavaka u serijalu o misterijama elitne škole na kome Danijel predano radi. Pomenuti roman ušao je u uži izbor za nagradu Mali Nemo, kao i konkursa za Najbolji neobjavljeni roman izdavačke kuće Arte.

Gotovo ceo tiraž prodat je za svega par meseci što ovu knjigu čini jednom od prodavanijih izdanja Presinga. Drugo izdanje pripremljeno je za ovogodišnji sajam knjiga.

Severna kapija je priča koja prati Suzanu, trinaestogodišnju devojčicu sa sela koja dobija stipendiju za jednu od najelitnijih srednjih škola u Evropi. Srećna zbog ukazane prilike i tužna što se po prvi put odvaja od kuće, devojčica kreće u nepoznato.

Brzo će otkriti da Severna kapija, smeštena na izolovanom planinskom predelu, nije obična škola i da krije mnoge tajne zakopane duboko u prošlosti. Kada misteriozne pojave počnu da progone junakinju i njene drugove, čitava priča dobija sasvim drugi ton. Rastrzana između gomile školskih obaveza, nekolicine neprijatnih profesora, surove nadzornice i neobjašnjivih snova koji je gotovo svake noći opsedaju, Suzana pronalazi ulaz u paralelni svet.

Rizikujući svoje živote, suočavajući se sa najstrašnijim stvorenjima iz starih slovenskih priča, zapostavljajući školsko gradivo i trpeći surove kazne, devojčica i njeni drugovi čine sve kako bi otkrili šta se to u prošlosti dogodilo.

Na tom putu oni upoznaju sebe, svoje vrline i mane, testiraju svoje mogućnosti i jednostavno odrastaju. Suzana, vođena neverovatnom igrom koju joj je sudbina pripremila, otkriva mnogo više nego što je ikada mogla i da pretpostavi.

Deca će saznati da priče iz davnina nisu samo legende i da bića kao što su veštica, mora, drekavac ili lesnik zaista postoje. Međutim, pre svega, ovo je priča o prijateljstvu, o periodu odrastanja, porodičnoj ljubavi i životu koji često ume da bude surov.

Danijel Jovanović
Danijel Jovanović rođen je 25. novembra 1987. godine u Svilajncu. Završio je Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu na odseku za Španski jezik i hispanske književnosti uz zapažene rezultate. Nakon toga seli se za Beograd gde završava master studije na Filološkom fakultetu tokom kojih je radio na velikom broju istraživačkih radova i to upravo na temu dečije psihologije, pedagogije i kritičke analize diskursa.Danijel je dobitnik prve nagrade na takmičenju koje je organizovala Španska ambasada u Beogradu u kategoriji za najbolji prevod.

More Stories
Ledeno doba uživo i na srpskom