bonton 3

Bonton starenja ili demanti o starenju

Promocija knjige Bonton staranja, autorke Radmile Pecija Urošević, održana je 5. juna u Rimskoj dvorani, koja je bila premala da primi sve zanteresovane za ovu temu. Ovo je bila prilika da se suočimo sa temom starenja i starosti u Beogradu i ne samo u glavnom gradu. Odlomke iz knjige je čitala glumica Olivera Viktorović.

Na sebi svojstven način, pisana rukom sociologa, novinara i pripovedača- Radmile Pecija Urošević, publiku je uvela u problem koji se tiče svih nas i zahteva socijalnu odgovornost društva ali još više pojedinaca.

Promena prisupa sopstvenom starenju zahteva promenu koja će biti manje dvolična i ravnodušna prema svemu što nam se dešava i onome kako živi najstarija generacija danas, poručila je sinoć autorka publici u prepunoj Rimskoj dvorani.

Bonton starenja je „međuvreme“ sedmogodišnjeg rada i istraživanja problema starenja i najstarijih sugrađana.

Govoreći o knjizi, čiji je i recenzent, dr Miloš Nemanjić, sociolog i predsednik Gerontološkog društva Srbije rekao je da će Bonton starenja dati značajan doprinos dosadašnjoj literaturi na polju gerontologije ali i uvođenju nove posebne sociologije- socologije starenja kao samostalne discipline na našim prostorima koja se bavi problemima starenja uvodeći novi pristup prospektivnoj starosti.

Jelena Nikolić, dipl. Filolog i kulturolog naglasila je da je jedna od dragocenosti ove knjige promovisanje filozofije života i životnog stila koji jeste jedino moguć i pravi put u uspešnu i zadovoljnu starost svih nas. Posebno je važan pristup međugeneracijskoj i porodičnoj saradnji, uzajamnosti i poverenju, zbog čega je knjigu preporučila svim generacijama, osobito mladih.

Slavica Berić, novinar je istakla da je Bonton knjiga za sve generacije i da je, posle čitanja ove knjige, strah i zbunjenost pred starošću sigurno manja. Iz knjige se može mnogo toga naučiti, primeniti u sopstvenom životu i, kao najvažnije, krenuti u neko novo razmišljanje kako da naša starost bude bolja a mi sa njom zadovoljni.