Screen Shot 2018 07 17 at 14.59.06

Septembar u KC Gradu

Bik, tuš i akvarel, Dušana Gerzića Gere Prodajna retrospektivna izložba crteža i slika i kolaža Dušana Gerzića Gere i Multimedijalna izložba umetničkih projekata Multimedijalna izložba – Gordana Vrencoska Realne utopije biće održane u septembru mesecu u KC Gradu. Ovog septembra u fokusu Velike galerije je ikonični beogradski multimedijalni umetnik Dušan Gerzić Gera, čije radove predstavljamo publici na specijalnoj prodajnoj retrospektivnoj izložbi kojom se obeležava dvadesetogodišnjica umetnikove smrti. Publika će na otvaranju 3. septembra od 20 časova imati priliku da vidi selekciju Gerinihdela iz svih faza stvaralaštva, uz dokumentarne fotografije, video-snimke i intervjue. Od Beograda, preko Njujorka do Pariza, od grupnih preko samostalnih izložbi uovim gradovima, od body paint umetničkih akcija u SKC-u i The Tunnel klubu u Njujorku, preko kolaža, monumentalnih slika, intimnih crteža i dokumentarnih fotografija postavka pravi pun krug stvaralaštva ovog umetnika nomada. Selekcija iz veoma obimnog opusa radova, biće razvrstana u četiri celine. Za ovupriliku radovi će biti pozajmljeni iz privatnih kolekcija, a većina dela pripada kolekciji umetnikovog brata Borivoja Gerzića. Odabrani radovi biće stavljani na prodaju. Ne propustite ekskluzivnu priliku da se podsetite ili pak upoznate sa opusom jednog odnajznačajnijih protagonista Novog talasa osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka u Beogradu, Dušanom gerzićem Gerom.
Realne utopije Realne utopije umetnice i dizajnerke Gordane Vrencoske iz Skoplja biće otvorena u ponedeljak 17. septembra od 20 časova, a otkriće publici tematsku kompilaciju pet različitih projekata autorke koji imaju interdisciplinarni, istraživački i konceptualni pristup, ali i veliku dozu društvene kritike.
Screen Shot 2018 07 17 at 15.01.05
Projekti datiraju iz perioda 2001 – 2014. Izložba prikazuje proces istraživanja, ponuđene koncepte, komunikaciju sa nadležnim institucijama, medijumske prezentacije ireakcije šire publike, i na taj način obuhvata širi diskurs koji umetnost i dizajn imaju u današnjem društvenom životu. S obzirom da živi i stvara u Makedoniji, Vrencoska nije izostavila pitanje spornog identiteta ove države i bavi se ovim problemom na projektuUnited under the Sun, čiji naslov referira na zastavu ove zemlje. Pored toga projekti Equestrian lane i Skopje bave se problematikom ideoloških kulturnih politika i njihovomdominacijom javnim prostorima, dok projekat Soft Barrier analizira problem nemarnostiprema kulturnoj baštini, Kingdom for Everyone istražuje probleme nacionalnih identiteta, kosmopolitizma, multietničnosti razvijenih država na primeru Velike Britanije gde jeVrencoska masterirala studije dizajna na prestižnom Central Saint Martins’ College forArt and Design. Bila je stipendist britanske vlade, kao i dobitnik prestižnog granta za umetnikefondacije Pollock-Krasner iz Njujorka. Ove godine je regionalni dobitnik UK Alumni Entrepreneurial Award, koju dodeluje British Council London, za svoj doprinos u razvoju dizajna u Makedoniji. Radi kao profesor na Fakultetu za art i dizajn – EURM Skoplje.