bina

Razotkrivanje arhitekture: BINA

Osma Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, čija tema je “Razotkrivanje arhitekture”, biće održana od 18-30. aprila. Program manifestacije biće raspoređen na nekoliko lokacija u gradu – u Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u Dečjem kulturnom centru, Francuskom institutu u Srbiji, Muzeju savremene umetnosti i NITEA izložbenom salonu u Beogradu.

Program je osmišljen tako da obuhvata gostujuće izložbe i predavanja domaćih i inostranih stručnjaka, ali  i veoma popularne šetnje u kojima građani mogu da upoznaju arhitekturu Beograda, kao i edukativni program i radionice namenjene osnovcima, srednjoškolcima i studentima.

U Kulturnom centru Beograda, centralnom mestu održavanja manifestacije u kom će BINA biti i svečano otvorena u četvrtak, 18. aprila od 19h, biće predstavljeno sedam izložbi sa raznovrsnim temama. Iste večeri, od 20h. biće svečano otvorena izložba RE-Arhitektura Paviljona Arsenala iz Pariza u Francuskom institutu, koja predstavlja petnaest mladih evropskih agencija koje se bave preuređenjem današnjih metropola.

8. BINA biće održana u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Društva arhitekata Beograda i suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za promociju nauke. Veliki broj programa osmišljen je u saradnji sa kolegama iz udruženja Distrikt 6, Do.co.mo.mo. Srbija, Proces edukativna arhitektura.

 

[sections]
[section title=”Izložbe u KCB-u:“]

Galerija Podroom – multimedijalna instalacija autora Elke Krasni i Davida Beržea pod nazivom Le Korbizjeovo reORIJENTisano putovanje, 1911–2011. Vizuelni umetnik David Berže i kustoskinja Elke Krasni odabrali su pet gradova: Atinu, Beograd, Istanbul, Rim i Beč, koji su bili deo prvobitne Korbizjeove ture, kao početne tačke urbanističkog istraživačkog procesa.

Likovna galerija – video-instalacija koja ima za cilj da nizom kratkih dokumentarnih filmova pokaže presek arhitektonske prakse u Sloveniji, Nova slovenačka arhitektura, autora Damira Kovačića.

Galerija Artget – izložba fotografija OkO grada, autora Dragana Kujundžića i Željka Šafara iz Asocijacije fotografskih autora.

POP-UP prostor – Instalacije Nevidljivi gradovi studenata doktorskih studija Departmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pod mentorstvom Jelene Todorović. Radovi su inspirisani delom Nevidljivi gradovi čuvenog italijanskog književnika Itala Kalvina, i predstavljaju makete gradova koje čine prostorno i kreativno istraživanje poimanja graničnog prostora u književnosti.

Foaje Dvorane Kulturnog centra – Prateća izložba Balkanske konferencije arhitekata.

Plato ispred KCB-a – Instalacija BINA#13 autora Borisa Jakovljevića i Milice Jevtović u organizaciji Fakulteta za umetnost i dizajn, Univerzitet Megatrend.

BINA, kao i svake godine, organizuje izložbu na kojoj se prikazuju nagrađeni radovi, kao i izložbu na kojoj se prikazuju radovi sa arhitektonskih i urbanističkih konkursa iz prethodne godine Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi u POP-UP prostoru.

[/section]
[section title=”U izložbenom salonu NITEA“]

Na Izložbi minijatura stolica muzeja Vitra design, 100 klasika: Stolice koje imaju svoje mesto u istoriji, biće prikazana jedna od najznačajnijih i najzanimljivijih kolekcija tog jedinstvenog muzeja. Kolekcija minijatura stolica sadrži 100 klasika – stotinu stolica koje su obeležile proizvodnju nameštaja u dva veka, od 1850. do 1990. godine.

[/section]

[/section]
[section title=”Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu“]

Dve izložbe će prikazati mnoga značajna ostvarenja i autore moderne arhitekture u Srbiji: Pedeset objekata moderne Niša, od 1930. do 1970, autora Aleksandra Kekovića, i izložba u organizaciji Do.co.mo.mo. Srbija – Savremena arhitektura: Modernizam u Srbiji, studenata prve godine diplomskih akademskih studija master 2010/11. Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru izbornog predmeta Savremena arhitektura: Modernizam u Srbiji kojim je rukovodila prof. dr Ljiljana Blagojević.

[/section]
[/sections]

Program izložbi pratiće serije predavanja koje razmatraju tematiku razotkrivanja arhitekture. Posebni gosti iz inostranstva – Šoej Šigemacu iz studija OMA (SAD) i Volf Priks iz biroa KOOP HIMELB(L)AU iz Austrije – održaće predavanja na Arhitektonskom fakultetu.

Tribinu posvećenu budućem tretmanu kompleksa Generalštaba, na kojoj će se osvetliti iskustva rekonstrukcije objekata modernog doba u Evropi i SAD s ciljem da se sagledaju mogućnosti obnove najimpozantnijeg dela Nikole Dobrovića, vodiće moderator Tanja Damljanović.

Nakon Svečane dodele nagrada Društva arhitekata Beograda u subotu, 20. aprila 2013, u Galeriji Artget, Milenija i Darko Marušić će održati predavanje o svom arhitektonskom opusu. Tema predavanja je promišljanje arhitekture u procesu nastajanja.

Specijalni događaj ove godine predstavlja UIA Region 2 – Balkanska konferencija arhitekata, u organizaciji Udruženja arhitekata Srbije i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Posebni program posvećen je predstavljanju projekta Urbani inkubator Beograd – Savamala: Preporod gradske četvrti, u organizaciji Gete instituta u Beogradu, i predstavljanju Letnje škole arhitekture u Petnici Priručnik za priručnik i internet platforme Poligon Rotor.