Duplex – ciklus izložbi

Renomirani internacionalac Mihael Milunović predstavlja beogradskoj publici novi kuratorski projekat koji obuhvata šest “duplih” izložbi, sa ukupno dvanaest umetnika od kojih je polovina iz inostranstva. Posle dve izložbe u maju mesecu, DUPLEX se nastavlja, već u četvrtak 13. juna od 20 časova u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) otvara se izložba u okviru koje će svoj rad ovoga puta predstaviti Erik Binder i Slavimir Stojanović Futro.

Futroovi radovi u mnogočemu opisuju uticaj masovnih medija na pojedinca i njegovu percepciju života u savremenom svetu. Buka koja nastaje između poruke i način da se ona prenosi – pomoću očitog, opšteprihvaćenog i naizgled jasnog vizuelnog jezika naredbi i uputstava – ostavlja dubok trag na ličnom životu svakog pojedinca. Futrov jezik koristi grafički satiru i običan, čisti humor. Vrlo često apsurdan, svet advertajzinga i marketinga Futro dovodi na ivicu logičnog i očekivanog.

“Sve je lakše kad je pogrešno i naopako. Čovek može da zaroni dublje, da leti više i da u tim amplitudama sagleda sebe i svoje mesto u ovom životu. Ja se zalažem za pogrešno i naopako, pod uslovom da znam šta je pravilno, tek tada mogu sa veseljem da ga napustim, da lutam, istražujem van granica i živim potpuno slobodnog duha”. – Slavimir Stojanović Futro.

 “Mislim da je umetnost emitovanje i volim da “emitiram” na raznim kanalima i frekvencijama. Pokušavam da stvaram svoje radove u različitim stilovima i žanrovima, pa se ne mogu definisati kroz određeni medijum. Sviđa mi se sprej, pisanje poezije ili čak pravljenje muzike sa vizuelnim elementima. Igram se konstantno, pokušavam da napadam tradicionalne ideje o tome što je umetnost, kako bi umjetnost trebala izgledati i kako bi se integrisao život i umetnost. Često se bavim i oraganizovanjem interdisciplinarnih aktivnosti u kojima se mešaju umetnost, muzika, kung-fu, skejtbording, itd. Umetnost kao emitovanje. Umetnost kao kuhinja. Umetnost kao mix dj Salat. Najnoviji sastojci menija su: konceptualni pop pomešan s elementima enformela, protest protiv diktature vremena i poziv na poštovanje zakona fizike, umetnost populizma sa očima iluzije, realna apstrakcija, minimaximalizm… Samo spavajte, budućnost će vas ionako pronaći.” – Erik Binder.