Umetnost20u20bunkeru7

Cenzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina 20 veka

JP Beogradska tvrđava i Izdavačka kuća Klio organizuju otvaranje izložbe UMETNOST U BUNKERU Cenzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina 20 veka u ponedeljak, 24. april, 13 sati, Vojni bunker na Kalemegdanu (kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda) Kalemegdan, Gornji grad 14.

Govore:
dr Milena Dragićević Šešić
dr Radina Vučetić
dr Milan Ristović

Izložba UMETNOST U BUNKERU inspirisana je knjigom Radine Vučetić Monopol na istinu i bavi se cenzurom u Srbiji i Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Ambijent Bunkera i specifična arhitektura prostora omogućili su „oživljavanje“ i problematizovanje pojedinih tema: bunkerisanje filmova, zabrane studentskih časopisa, pozorišnih predstava, književnih i slikarskih dela. Na 36 panoa prikazani su različiti prizori iz umetničkog života SFRJ: kontrasti koji su postojali u zemlji – Tito i holivudske zvezde nasuprot bunkerisanju filmova; avangarda u pozorištu i na BITEF-u, nasuprot skidanju predstava: „Kad su cvetale tikve“, „Kape dole“ i „Druga vrata levo“; avangardno slikarstvo, nasuprot zabranjenim slikama Miće Popovića…

Autori izložbe su Mirjana Slavković, kustos u Muzeju istorije Jugoslavije i Marija Miletić.

Materijal za izložbu ustupili su Matica srpska, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej Jugoslavije, Muzej savremene umetnosti, Muzej Jugoslovenske kinoteke.