Bogorodica Izvor zivota4

Bakrorezi Hristofora Žefarovića u Galeriji Beogradske tvrđave

Izložba bakroreza prvog srpskog bakroresca Hristofora Žefarovića (oko 1700 – 1753), na kojoj će biti prikazano devet autentičnih bakroreznih ploča, nastalih u prvoj polovini XVIII veka. Izložba će biti otvorena u utorak, 26. novembra u 13h u Galeriji Beogradske tvrđave u Unutrašnjoj Stambol kapiji i moći će da se pogleda do 5. decembra.

Na izmaku godine u kojoj se obeležava Konstantinova reforma koja je omogućila slobodno ispovedanje hrišćanstva, Javno preduzeće “Beogradska tvrđava” realizovaće četiri izložbe iz Zbirke grafika (drvoreza i bakroreza) Srpske pravoslavne crkve.

Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu čuva vrednu Zbirku grafika (drvoreza i bakroreza). Ovi grafički klišei, bakrorezne ploče, nekada su pripadali srpskim manastirima, uglavnom fruškogoriskim. U okviru ove zbirke posebnu celinu čine bakrorezi Hristofera Žefirovića i Zaharija Orfelina. Otisci sa drvoreznih klišea napravljeni su 1998. godine, povodom 800 godina manastira Hilandar. Listovi sa bakroreznih ploča Hristofera Žefirovića otisnuti su 1999. godine.

U Galeriji Beogradske tvrđave, do 5. decembra, biće izloženo devet otisaka sa bakroreznih ploča Hristofera Žefirovića.