61291909 378488822644152 8965639931414183936 n

MAJKL LIG: „JEDVA ČEKAM DA POSTAVIM SNARKI PAPI ISPRED BEOGRADSKE PUBLIKE“

Snarki Papi prvi put u ovom delu Evrope

Svetski poznati muzički kolektiv i dobitnik tri Gremi nagrade, Snarki Papi, zatvoriće još jednu uspešnu sezonu Musicology Barcaffe Sessions koncertnog serijala, koncertom koji će se održati na teniskim terenima, na Kalemegdanu, 23. juna.

Čitavih 10 godina bili su gotovo nepoznati javnosti, da bi sada postali svetski priznati bend, ovenčan prestižnim nagradama koje su ih pozicionirale kao jedan od najboljih savremenih muzičkih kolektiva svoje vrste. Roling Stoun nazvao ih je jednim od najsvestranijih bendova današnjice, koji može svakom žanru da se prilagodi. 

Grupa izvrsnih muzičara koju čine Snarki Papi, poznati takođe i pod nazivom „The Fam“ konstantno istražuje granice, prepuštajući se improvizaciji u kojoj vidno uživa svaki put kada nastupa u ovom sastavu. U Beogradu nastupiće u svom punom sastavu, čime je zagarantovan apsolutni spektakl.

Majkl Lig osnovao je Snarki Papi 2003. godine i odgovorio nam je na nekoliko pitanja povodom njihovih muzičkih i edukativnih projekata i budućih planova:

Vaš novi album, „Immigrance“ je izašao. Da li možeš da nam kažeš više o albumu?

To je naš drugi za redom studijski album. Snimili smo veći deo uživo u studiju, sa trojicom bubnjara koji su menjali delove svake pesme. Imam utisak da smo u tom trenutku istražili neke ideje koje prethodno nismo istraživali. Album ima neku sirovu i životnu energiju.

Držali ste neke radionice za studente. Da li vam se dopalo to iskustvo? Koju poruku imate za mlade muzičare koji pokušavaju da se probiju u ovom svetu?

Obožavamo da podučavamo! Imali smo izvrsne učitelje i mentore dok smo odrastali, i važno nam je da prenesemo dalje i pružimo drugim muzičarima ono što je nama bilo pruženo. Što se poruke tiče, verujem da, ako osoba naporno radi na usavršavanju svog zanata, ako je pozdana i ima dobar stav, uvek će imati posla u muzičkoj industriji.

Reci nam više o „Family dinner“ projektu. Slušati ovaj album i čitati o njemu, stiče se utisak da je reč o pravoj porodičnoj večeri.

Ta dva albuma su humanitarni projekti osmišljeni kako bi se sakupila sredstva za dva različita edukativna programa za mlade muzičare – jedan u Virdžiniji i drugi u Nju Orelansu. Pozvali smo neke od naših omiljenih pevača/kompozitora iz čitavog sveta da zajedno snimimo njihovu muziku, ali u našem aranžmanu. To je bilo izuzetno posebno iskustvo za nas.

Koje pesme najviše volite da izvodite?

Najnovije! Ali uživamo i u starim pesmama. Svaka kompozicija na nastupima poprima novi sasvim novi oblik, tako da je na nastupima uvek zabavno.

Kako pronalaziš svoju inspiraciju za komponovanje?

Trenutno me najviše inspiriše tradicionalna i folklorna muzika. Obožavam je. To je nepresušni izvor informacija za stvaranje novih kompozicija.

Ti si bio u Beogradu, ali prvi put dolaziš sa Snarki Papijem. Publika je oduševljena što će vas videti u punom sastavu. Šta može Beograd da očekuje 23. juna?

Svirao sam u Beogradu prošle godine sa mojim drugim bendom, Bokanté, i reakcija je bila fenomenalna. Publika je bila jako draga i vidi se da su pravi ljubitelji muzike. Ne mogu da dočekam da postavim Snarki Papi ispred te publike. Članovi benda su takođe uzbuđeni što dolaze. Biće to jedinstveno iskustvo!

Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti online ili na prodajnim mestima www.tickets.rswww.ddtickets.rs.