139537937 716401105978455 7598211357841643376 n

Bračni i stvaralački par, joga učitelj Ana i kompozitor Nikola: „Istina jeste u svima nama“

Četvorosatni album autorskih, vođenih meditacija „Sat Nam“, uz zvuk mora i sa muzikom u skladu s frekvencijom planete

„U pojedinim zemljama, meditaciju primenjuju još u vrtiću,“ kaže joga učitelj i autor Ana Milinković Jeremić, dodajući da je meditacija duhovna praksa, i da se, kao i svaka druga veština, uvežbava, ali i da ju je moguće praktikovati u svakom trenutku tokom dana, bez obzira na obaveze. 

Iz svog dugogodišnjeg iskustva, a u saradnji sa svojim suprugom, nagrađivanim kompozitorom Nikolom Nikitom Jeremićem, Ana je kreirala album autorskih, vođenih meditacija uz autentični instrumental, pod nazivom „Sat Nam“, koji zainteresovanima može da pomogne da lako i kvalitetno postignu meditativno stanje. Ona kao autor, a u ovom slučaju i narator, želi da slušaoca oslobodi tih neverovatnih 80 000 mislili, koliko ih čovek ima tokom samo jednog dana, da ga opusti i relaksira.

Među deset originalnih numera je i, na primer, „Meditacija za postizanje dubokog mira i osećaja sigurnosti“. 

Supružnici Ana i Nikola kažu da ih je stvaralačka energija spojila i bukvalno dovela jedno drugom u život, pa otud i ne čudi što su zajedno, i u braku, udružili i svoja različita interesovanja u jedno zajedničko, kreativno.

Ovo je njihova priča o duhovnom, meditaciji, muzici, o kreativi i procesu nastajanja albuma vođenih meditacija i ljubavi – emociji koja je najveći pokretač: 

LW: Ana, pre svega, hajde da pojasnimo šta je to meditacija, i zašto je važna za naše duhovno i fizičko zdravlje?

Ana: Meditacijom se vraćamo upravo u sadašnji momenat, fokusiramo se na svoj udah i izdah i pokrećemo brojne procese unutar našeg tela. 

Misli se stišavaju, normalizuje se srčani ritam, naše disanje postaje sve harmoničnije, telo relaksiranije, dolazi više kiseonika do naših ćelija, ulazimo u stanje odmora i pročišćenja, a upravo u tom relaksiranom stanju nam postaje potpuno prirodno da se povežemo sa sobom i čujemo sopstvene odgovore. 

U pojedinim zemljama se meditacija primenjuje još u vrtiću i kao što svakoga jutra peremo zube i održavamo higijenu našeg tela, podjednako je značajno da održavamo i primenjujemo mentalnu higijenu. 

Baš to je meditacija. Mentalna higijena. 

139521652 427063011772769 2726381478309559166 n
Ana Milinković Jeremić

LW: Svi imamo mnogo obaveza i misli koje nas opterećuju, pa da li je moguće da čovek uspe da se isključi i prepusti jednom takvom opuštanju? Da li je teško postići meditaciju, jer čini se, kao i da je za to potrebno uložiti napor?

Ana: Meditacija ne nosi nikakav napor sa sobom, ne umara, naprotiv, njene blagodeti su velike. 

Kada me ljudi pitaju šta treba da rade da bi ušli u meditaciju, gotovo uvek ih iznenadi moj odgovor koji glasi „ništa“. 

Meditacija jeste duhovna praksa i kao svaka veština ona se uvežbava, ali to ne znači da je ljudima koji su tek na početku praktikovanja meditacije onemogućeno da osete pune benefite ove prakse. 

Kada bi nam neko rekao da nije potrebno raditi ništa, već samo postojati, um se zbuni, jer um želi zadatke, želi akciju, želi programe koje će vrteti do iznemoglosti, dok primenom meditacije mi upravo postižemo smirivanje misli, bolji fokus, čitavo naše telo se relaksira i lagano se stišava buka unutar naših misli. 

Zvuči jednostavno. Možete meditirati u svakom trenutku. 

Obično, meditaciju povezujemo sa nekim posebnim jogijskim položajem, zamračenom prostorijom ili nekim prelepim vrtom u kojem sedimo, izgovaramo mantre i tako postajemo meditant. 

Ali meditacija nije i ne treba biti vezana isključivo za dati opis. 

Ako je meditacija svesnost i svesno svedočenje, možemo meditirati i dok hodamo, imajući svest o svakom koraku koji pravimo, o doticanju zemlje stopalima. Možemo meditirati dok radimo bilo šta dokle god smo prisutni u sadašnjem trenutku. 

Tokom samo jednog dana čovek ima oko 80 000 misli koje su uglavnom povezane sa prošlim događajima ili događajima koji će tek uslediti. Zamislite sada pod kojim mentalnim opeterećenjem funkcioniše naše Biće i koliko je postalo normalno da ne budemo u sada, već da pretresamo filmove prošlosti ili planove za budućnost. 

Tako najlakše ulazimo u polje nesvesnog i bivamo potpuno odvojeni od iskustva koje nam se dešava u sada. 

LW: Pre nego što nastavimo, ne mogu da odolim a da Vas šaljivo ne upitam.  S obzirom na to da ste supružnici, da li je i tokom snimanja ovog albuma važila rečenica, kao i u jogi, „Mir u nama i sklad sa okolinom“? Da li ste se lako uskladili oko ideje?

Nikola: Apsolutno da! Zapravo, bilo je pravo zadovoljstvo! 

Pre nego što smo krenuli sa procesom komponovanja muzike, još dok je Ana pisala ideje za meditacije, vodili smo dosta razgovora na temu meditacije, joge i same filozofije koja stoji iza svega toga. Za mene je to bila jedna velika nepoznanica i uz Anu je postala moja svakodnevnica, koju sam vrlo rado prigrlio u život. Ona je od rane mladosti okrenuta ka duhovnim veštinama, dok sam ja oduvek bio okrenut svetu muzike i tehnologije i ovde se dogodila sinteza naših afiniteta, koja je za rezultat dala stvaranje Sat Nam albuma. Zanimljivo je to što je kreacija ovog albuma počela sa pandemijom kada se, čini mi se,  na globalnom nivou dogodilo okretanje svesti više ka unutrašnjem, nego ka spoljašnjem.

76179698 444576816256460 6840193155019571200 n 2
Nikola Nikita Jeremić

LW: Prilika za iskustvo meditiranja jeste slušanje Vaših autorskih meditacija na albumu „Sat Nam“. Koja je vrsta meditacije u pitanju, i šta dobijamo njome, i kako to izgleda putem zvučnika u odnosu na uživo vođenje na joga času?

Ana: Vođenim meditacijama mi često izazovemo i emocije kod onoga ko ih primenjuje upravo opisanim vizualizacijama i muzikom, iako sama meditacija u svojoj biti nije definisana kao tehnika buđenja emocija. 

Kod meditacije koju praktikujete sami, i gde ste fokusirani samo na svoje disanje, prisutni u sada, možete opaziti određenu emociju ili pak možete osetiti jednu čistinu i samoprisutnost. 

Delotvorne su i lekovite svakako, bilo da ih izvodite samostalno ili kao vođene meditacije. 

I sama se u danu, po ličnom osećaju, odlučim koji vid ću odabrati. 

Na našem albumu, konkretno, u pitanju su vođene meditacije, koje podrazumevaju glas koji vas vodi kroz različite vizualizacije, u pratnji jedinstvene muzike, koja, opet, u velikoj meri doprinosi celokupnom doživljaju. 

Meditacija je sastavni deo svakog joga časa i uglavnom se sprovodi na samom kraju časa u vidu Joga nidre. 

Kao glavnu razliku bih mogla istaći da su vođene meditacije na Sat Nam albumu dužeg trajanja od uobičajene joga nidre koja uglavnom traje 5 – 10 minuta kako bi se uklopila u celokupni okvir vremenskog trajanja jednog časa joge. Samim tim, smo i Nikola i ja imali više prostora da se izrazimo kroz duže vizualizacije i postepeno uvođenje slušaoca u stanje veće opuštenosti i mira. 

Verujem da to produženo vreme daje jedan dodatni relaksirajući momenat. 

LW: Nikola, Ana kaže da je muzika veoma važna za meditaciju. Koja je bila Vaša vodilja tokom komponovanja meditativne muzike?

Nikola: Odgovor je zapravo vrlo prost i jednostavan. Ana! (smeh)

Zapravo je Ana bila ta kreativna sila koja stoji iza celog projekta, a ja sam joj ustupio svoje tehničko znanje. Dok sam komponovao, ona je sedela pored mene i navodila me ka pravom načinu pristupanja ovom vidu muzike, jer se meditativna muzika totalno razlikuje od svega što sam do sada radio. Ana je zajedno sa mnom birala zvukove i instrumente koji su korišćeni na ovom albumu.

Svakom kompozitoru je izazov svaki novi projekat, pa tako je i ovaj bio za mene u početku. Ono što je olakšavajuća okolnost ovde, jeste činjenica da je Ana tačno znala šta hoće od ovog albuma i dala mi je dosta primera muzike za slušanje, tako da sam vrlo brzo ukačio njen stil i afinitet.

LW: S muzičke strane, neobično kod ovog albuma je to što ste za njegovu muziku koristili posebne instrumente, koje ste birali, kao što kažete, sa Anom, ali i one koji malo drugačije zvuče nego što smo navikli da ih čujemo. Upoznaćete nas i sa terminom „frekvencija planete“. Šta to sve znači, i zašto je važno za onog ko sluša?

Nikola: Za potrebe Sat Nam albuma sam dosta istraživao o instrumentima za meditaciju i tako došao u posed raznoraznih meditativnih činija, tibetanskih zvona i Tingša činela, šejkera, raznoraznih frula i flauta i naravno specijalnih sintisajzera. 

Svi instrumenti koji su korišćeni su naštimovani na frekvenciji od 432Hz. Šta to zapravo znači? 

Sva današnja muzika koju slušamo na radiju i na TV-u, je naštimovana tako da centralni ton A3 (kod nas poznato kao srednje A) osciluje na frekvenciji od 440Hz. To je ono što se zove standardni štim. 

Centralno A3 na 432Hz je samim time niže frekvencije, sporije osciluje i muzika zvuči dosta toplije i opuštenije upravo zahvaljujući tim sporijim oscilacijama. Ova frekvencija je poznata još od antičkih vremena i postoje zapisi o pronađenim drevnim lirama i frulama koje su bile štimovane na 432 Hz (arheološka nalazišta u Grčkoj i Egiptu) i samim time mi vezujemo opuštajući zvuk za recimo harfu, jer lira je preteča harfe. 

432 Hz je frekvencija koju neki naučnici i nazivaju frekvencijom planete Zemlje, jer je povezana sa oscilacijama magnetnog polja naše planete, pa samim time kada slušamo muziku naštimovanu na 432 Hz, mi se „kačimo“ na prirodnu frekvenciju planete. 

Pored instrumenata, korišćeni su i prirodni zvukovi planete, pre svega okeana, da bi se još bolje naglasio taj spoj sa prirodom.

138618880 214587383661415 133347831623131943 n

Album možete da pronađete na linku.

LW: Koji bi bio Vaš savet, da ne kažemo upustvo, za upotrebu albuma Sat Nam za meditaciju? Šta, ustvari, znači Sat Nam?

Ana: Bilo bi poželjno da i pre otpočinjanja meditatativne prakse pokušamo da se oslobodimo bilo kakvih očekivanja. Dovoljno je da se prepustimo sadašnjem momentu i ne postavljamo prevelike zahteve pred sobom. Ako sebi izreknemo da moramo da se opustimo ili da moramo da osetimo mir, sigurnost, svakako smo udaljeniji od tog cilja. Umesto moranja, možemo reći dopuštam sebi da osetim mir, blagostanje… 

Sat Nam je mantra koja se prevodi kao „Ja sam Istina. Istina je u meni“.

Praktikovanjem meditacije, svako Biće spoznaje svoju Istinu i dolazi do središta sebe. Svrha je ono što nas čini živim, a meditacija je jedan od načina kako se približiti sebi i oslušnuti glas svoje duše, kako spoznati svoju jedinstvenu svrhu. 

Upravo iz tog razloga smo i odabrali Sat Nam za ime albuma jer Istina jeste u svima nama. 

LW: Koja osećanja želimo da probudimo pomoću Vašeg albuma vođenih meditacija?

Ana: Glas instruktora vas vodi i usmerava na određene vizualizacije, a samim činom vizualizacije mi lakše pobuđujemo emocije. 

Emocije su produkt naših misli i slika. 

Upravo ovde dajem određene slike i opise što podstiče slušaoca na određene emocije. Kod svakoga će se pobuditi drugačije emocije, u zavisnosti od individualne priče osobe, da li je i u kojoj meri osoba povezana sa sobom i svojim emocijama ili je sklona potiskivanju, da li ima nerešene konflikte i odnose, neostvarene želje, određene izazove na različitim životnim poljima. Sve nas trigeruju različite stvari, tako će i emocije koje se budu javljale tokom svake meditacije pojedinačno, bivati vrlo šarenolike. I to je potpuno u redu. 

U samom nazivu meditacija se može opaziti osnovna namera, kao na primer Meditacija za postizanje dubokog mira i osećaja sigurnosti, gde se već može naslutiti šta želimo da postignemo. 

Generalno, meditacija je fantastičan način povezivanja sa sobom i svojim unutarnjim Bićem, mogućnost da oslušnemo sebe na jedan vrlo fini, nežni i suptilni način. 

LW: Nikola, ovde govorimo o albumu koji traje četiri sata. Koliko je bilo izazovno ispuniti ga muzikom?

Nikola: Onog momenta kada sam ušao u materiju i otpočeo sa radom, nekako je sve išlo spontano i ideje su se same nizale. Kao što sam napomenuo, muzika za meditaciju ima dosta repeticija koje služe upravo tome da se slušalac uvede u meditativno stanje, pa se neki delovi kompozicije ponavljaju iznova, ali se uvek doda neki novi element u narednoj repeticiji, koji služi da naglasi neki momenat u naraciji. Ovaj pristup se odavno koristi i u klasičnoj i u popularnoj muzici. Poslušajte Ravelov Bolero ili bilo koju od Vangelisovih kompozicija. Ritam i melodija su uvek isti, ali se na svakom narednom ponavljanju dodaje novi zvuk ili instrument da razbije monotoniju. Takav je i pristup na Sat Nam albumu.

LW: Poznati ste kao kompozitor muzike za filmove, video igre… Da li je i ovde reč o štimungu, o raspoloženju koje kompozicija u nama ima nameru da probudi?

Nikola: Ovde je najbitnija suptilnost muzike i odsustvo prepoznatljive melodije, za razliku od video igara i filmova. Muzika ne treba da bude toliko transparentna i dinamična, jer bi ometala slušaoca. Više se koristi kao pozadinska podloga (ono što mi u poslu nazivamo „underscore“) koja doprinosi celokupnom doživljaju i atmosferi. Ovome sam pristupio kao komponovanju muzike za dokumentarni program, gde je glas naratora daleko bitniji, a muzika je tu kao podloga. Više se vodi računa o ustaljenosti ritma i repeticiji pojedinih elemenata, koji služe da slušaoca uvedu u meditativno stanje zajedno sa glasom naratora. Muzika se u ovom smislu više oseća, nego što se zapravo sluša. Ono što je vrlo bitno za ovaj vid muzike, jeste postojanje posebnog štima i frekvencija oscilacije i rezonovanja instrumenata koji su korišćeni u procesu komponovanja.

LW: Koliko je popularna meditacija kod nas, kakva su Vaš iskustva, Ana?

Ana: Iako veliki broj ljudi koje ja poznajem, danas praktikuje meditaciju i smatra je oblikom neophodne mentalne i duhovne higijene, još uvek to nije u onoj meri koliko možete videti u nekim drugim zemljama. 

Neznanje je uvek ono što u nama izaziva strah i zebnju, stoga je najbolji lek za to upravo informisanje, lično istraživanje i učenje o meditativnoj praksi, kako bi se izbegle sve eventualne predrasude i mistifkacija ove lekovite veštine. Doista puno korisnih uputa možete dobiti u različitim knjigama velikih duhovnih učitelja, kao na primer u knjigama Osha čiji su uputi meni dosta značili. 

Um čoveka je sklon težnji da svemu da određenu etiketu i svrsta u neku kategoriju, pa se i dan danas možemo susresti sa mešanjem pojma joge i meditacije sa pojmom religije. Zapravo jedno ne isključuje drugo. Vera koju nosite u srcu ili pak vaša religijska opredeljenost i pripadnost nije od značaja kada se opredelite za praktikovanje ovih drevnih disciplina, kao i obratno. Možete pripadati vašoj odabranoj religiji i podjednako imati benefite od praktikovanja joge i meditacije. 

LW: Nakon ovog zajedničkog kreativnog podviga, da li planirate još nešto da radite zajedno, s obzirom na to da Ana piše i poeziju? Nešto romantično za kraj ovog razgovora?

Nikola: Postoji dosta kreativnih ideja i planova oko našeg daljeg stvaralaštva. Jedna od takvih ideja se javila kada je Ana napisala i objavila monodramsku priču „Čovek i ljudi“, knjigu koja predstavlja odraz intimnog sveta čoveka u svima nama. Lično bih voleo da takav jedan, možda i neobičan format, bude predstavljen širem auditorijumu u vidu kratkog igranog filma ili pozorišnog komada za koji bih komponovao muziku, jer svaki put kada ponovo pročitam tu knjigu, počinju da se javljaju raznorazne kreativne ideje. 

Što se same poezije tiče, njena prva objavljena zbirka „Ja jesam“ se može vrlo lepo oblikovati u audio knjigu praćenu nežnom muzikom i svakako razmišljamo u tom pravcu.

Ana: Moja knjiga „Ja jesam“ je i bila početna glavna spona između nas dvoje i to na najdirektniji način. Tako smo se upoznali. 

Naime, Nikola je video Fejsbuk promociju kojom sam najavljivala izlazak moje zbirke pesama, što ga je zainteresovalo, i tako mi je poslao zahtev za prijateljstvo. 

Foto: privatna arhiva