sestre foto wouter jansen1

Bliznakinje Steenbrink o baroku i Beogradu: “Osetićemo to kad se sretnemo”

Sestre bliznakinje, čembalistkinja Tineke Steenbrink i violinistkinja Judith Steenbrink, predvode internacionalni ansambl Holland Baroque, s kojim dolaze u Beograd. U njemu svira i violinistkinja Katarina Aleksić, inače članica i našeg Beogradskog baroka.

Holandski i beogradski barok spojiće se pred publikom, 17. marta od 19 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kada će dva ansambla izvesti dela poznatih kompozitora baroka, kao što su: Vivaldi, Corelli, Valentini i Durante. 

Kako je članica oba ansambla, Katarina Aleksić bila je i inicijator ideje o zajedničkom koncertu “Evropa u gostima 2021 – Holandski barok i Beogradski barok“. Ona je inače i prijateljica bliznakinja Steenbrink, što ovim holandskim umetnicama dolazak u Beograd čini još uzbudljivijim.

Šta je to što sestre čembalistkinja Tineke i violinistkinja Judith očekuju od svoje posete Beogradu, a šta je to što će one doneti sa sobom u naš grad i pred našu publiku, saznajemo u razgovoru sa ove dve dame, koje su osnovale jedan od najboljih ansambala za baroknu muziku u Evropi:

Poznate ste kao muzičarke koje su pažljive pri odabiru saradnika, ali i da ste, kada se jednom udružite s drugim izvođačima, vrlo posvećene saradnice. S obzirom na to da nastupate s beogradskim kolegama, Beogradskim barokom, recite nam, kako je to kad se ukrsti holandski i srpski senzibilitet?

Tineke Steenbrink: U ovoj priči, violinistkinja Katarina Aleksić je ta koja spaja dva ansambla. Ona zna oba orkestra do tančina. Izuzetno smo zainteresovane da upoznamo njen rodni grad, porodicu i kolege, barokne prijatelje… Dolazimo spremne za nova iskustva. Nepotrebno je reći da je zajedničko sviranje, u ovom trenutku, samo po sebi, apsolutna radost.

Foto Wouter Jansen
foto: Wouter Jansen

Izjavili ste da je Holland Baroque jedinstven ansambl u Holandiji. U kom smislu? Koliko se razlikuje, ili koliko je možda sličan ansamblu Beogradski barok? Pored toga što delite Katarinu Aleksić kao člana, naravno.

Judith Steenbrink: Holland Baroque na mnogim mestima pronalazi svoje „barokno zlato“. Barok je naše polazište, ali rado upoznajemo i mnoge druge fantastične umetnike različitih pravaca. U kreativnosti, uvek nalazimo zajednički jezik, tamo gde je barok osnova zvuka. Takođe, delili smo scenu i sa muzičarima iz okruženja gde su Gospel, Jazz i Folk njihovi glavni jezici. Što više ovo radimo sve više vidimo da ne postoje žanrovske granice. 

Tineke Steenbrink: Radoznalo uplovljavamo u avanturu zvanu Beogradski barok. Gde će biti njihova tačka fokusa? Da li je to spontana izražajnost, da li je to preciznost, ili je pažnja na detaljima? Osetićemo to kad se sretnemo.

Koncert je uzbudljiv događaj za sve, ili kako je to Tineke rekla – apsolutna radost, posle toliko dana i meseci izolacije. Kako je to funkcionisalo prošle godine? Da li je pomoglo to što Holland Baroque izvodi i privatne koncerte? Ipak, ovo je sada je nešto drugačije, zar ne?

Tineke Steenbrink: Ovo će biti prvi koncert od prvog “zatvaranja”, koji sviramo u većem okruženju. Svirali smo u manjim postavkama kamerne muzike, ali ne ovakav program. Naš poslednji koncert bio je u novembru. Za našu dragu, prijateljicu Katarinu Aleksić nije bilo moguće da dođe u Holandiju. Zbog tog smo se obraćali Ministarstvu kulture, ali nismo uspeli. Međutim, sada ponovo možemo da sviramo zajedno. Ovo će biti projekat pun topline i osećanja zahvalnosti. Pokazaćemo na sceni sve onoliko koliko je moguće izraziti muzikom.

malaKatarina Aleksic
Katarina Aleksić

U svom ansamblu imate i druge internacionalne članove, pored naše Katarine. Da li je ponekad za vas dve, kao sestre bliznakinje i kreativce, teže da međusobno razmenjujete različite ideje nego što bi vam to bilo s ostatkom sveta?

Judith Steenbrink: Uh, to je pravo pitanje! Možda kod blizanaca ima manje učtivosti. Možemo vrlo snažno da se borimo oko sitnih detalja. Međutim, imamo vrlo sličan ukus, i znamo da ćemo uvek biti zajedno. Takođe, delimo ista interesovanja. Većina članova ansambla je navikla na to da smo bliznakinje, dugo nas poznaju.

Tokom godina, bilo je sjajnih muzičara, kao što su Reinbert de Leeuw i Lars Ulrik Mortensen koji su nas obe inspirisali. Oni su formirali nas i ostatak orkestra. 

Tineke i Judith, obe ste osnivači ansambla Holland Baroque, ali čija je ideja imala prvi bljesak? 

Tineke Steenbrink: Srećom da smo zaboravile ko je bio prvi. Ideja je jedno, a drugo je hraniti je i oblikovati je iz dana u dan. Stalno podržavamo jedna drugu u idejama, i pomažemo da se one kristalizuju. Mi smo jedna drugoj “ogledalo”. 

Judith Steenbrink: Ponekad je zabavno kad ste blizanci. Ideje su čestu tu negde u vazduhu i obe ih možemo osetiti istovremeno. S tim, što samo jedna od nas to izgovori naglas, a to često ne bude neka novost za ovu drugu.

Barok photography wouter jansen 1

Zašto barok?

Steenbrink: Naš otac je “Gospodin Renesansa”. Pomerile smo se za jedno doba. Zašto nešto toliko voliš? Zar to nije misterija?

Koja je vaša poruka ljudima koji nikada nisu istinski slušali ovu vrstu muzike ili drugima koji je vole, ali je nikada nisu čuli kada je vi svirate? Šta biste rekli vašoj budućoj koncertnoj publici?

Judith Steenbrink: Za našu muziku nije potrebno znanje. Radoznalost i otvoreno srce već su dovoljni. Dozvolite da vam muzika govori. Melodije će vas distancirati od svakodnevnih misli. Naša muzika može da vam pruži mnogo energije, a takođe i da vas ispuni mirom. Može pokazati tračak večne lepote. Ova muzika je iz davnina, ali nam se danas vrlo snažno obraća! Počastite sebe! Barok je sada.

foto: Wouter Jansen

Ovaj program nosi naziv MUNDUS INVERSUS i deo je serije koncerata  “Evropa u Gostima 2021/ Europe Be My Guest 2021” ansambla Beogradski barok. U organizaciji i produkciji Centra beogradskih festivala  – CEBEF, koncert će biti održan uz poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mera, uz smanjen kapacitet i ograničeni broj ulaznica po jedinstvenoj ceni od 600 dinara.