Sanctuaries of Silence 02

ZAVIRITE U VIRTUELNU REALNOST NA 65. MARTOVSKOM FESTIVALU!

Nalazite se u sred iračke pustinje. Napuštena zgrada, pretvorena u vojni logor. Oko vas su samo žene, u vojničkim unformama. Gde god da pogledate, sede i čiste oružje. Pucnji iz daljine, iza vaših leđa, govore vam da se bitka približava. Iako će vam izgledati da ste u centru borbe kurdskih žena boraca protiv Islamske države, zapravo ćete biti u holu Doma omladine Beograda, na 65. Martovskom festivalu. Ali, zahvaljujući tehnologiji Virtualne realnosti (VR), specijalnim naočarima i slušalicama koje ćete staviti, i uzbudljivim VR dokumentarnim filmovima koje naš festival prvi donosi u Beograd, izgledaće vam da ste u centru akcije.

Gde god da okrenete glavu, kuda god da pogledate, stajaćete u centru radnje. Neuporedivo sa bilo kojim drugim bioskopskim iskustvom, VR dokumentarci koje Martovski festival predstavlja od vas prave direktnog učesnika stvarnih događaja i situacija. Bilo da su u pitanju ratni okršaji u Iraku, ili šetnja kroz mali kineski grad koji se raspada i menja pod naletima globalizacije, ili netaknutne amazonske šume neokaljane civilizacijom koja im preti sa svih strana, VR dokumentarci donose jedinstven doživljaj posmatranja koji izjednačava stvarni život i film. U nemogućnosti da napravimo razliku, prepuštamo se da nas priče, atmosfera i emocije ovih filmova nose kao da smo direktni učesnici onoga što nam se pred očima dešava.

Filmska tehnologija se menja, i Martovski festival donosi u naš grad ono najnovije što film može da ponudi. Ali i VR dokumentarci zadržavaju ono što dobar film čini dobrim filmom – upečatljive junake i nestvarne prizore.

U holu sale Amerikana Doma omladine Beograda, tokom vikenda – 30. i 31. marta od 12 do 22č, potpuno besplatno pogledajte filmove Sanctuaries of silence, Sun ladies i Born into exile.