FEST zatvaranje foto CEBEF Dusan Milenkovic

Zatvoren 52. FEST, a počinje PostFEST-um

Uz brojne goste i publiku u rasprodatoj Sali MTS Dvorane 3. marta  je 52. FEST, ali i ove godine festival pruža priliku onima koji nisu stigli, da pogledaju filmove koje su želeli u programu PostFESTum  od 4. do 7. marta u dve  bioskopske sale u Beogradu – Dvorani kulturnog centra Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center. 

Najbolji film po oceni žirija Glavnog takmičarskog programa 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST je “Gospodar” Jurija Bikova, a najuspešnije ostvarenje ovogodišnjeg izdanja “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića kome su pripala  čak tri priznanja među kojima i Beogradski pobednik za najbolju režiju, a na zatvaranju FEST-a prikazan je film „Ruski konzul“ reditelja Miroslava Lekića. 

Tokom četiri dana trajanja PostFESTum-a biće prikazani traženi filmovi sa ovogodišnjeg 52. FEST-a među kojima su: „Kraljičina igra“, „Crni čaj“, „Zona interesa“, „Američki zec“, „Čudovište“, „Opalo lišće, “Prisila“, „Zelena granica…

Ceremonija zatvaranja i nagrade

Ceremoniji svečanog zatvaranja prethodio je defile zvanica na crvenom tepihu gde su se pojavili brojni zvaničnici, glumci, reditelji, članovi filmskih ekipa, članovi žirija, među kojima su:  Ivica Dačić, Dubravka Đedović Handanović, Nebojša Dugalić, Radivoje Bukvić, Vlatka Vorkapić, Aleksandra Kovač, Marko Đorđević, Vuk Drašković, Miroslav Lekić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Svetislav Basara, Damir Handanović, Nada Macanković, Tamara Aleksić i mnogi drugi. Na svečanoj ceremoniji, uz tradicionalnu dodelu festivalskih nagrada, svečano je spuštena zavesa na 52. FEST.  

Politikina nagrada “Milutin Čolić” na 52. FEST-u 2024. godine, za reditelja najboljeg srpskog filma u Festovim programima dodeljuje se: Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“. Žiri u sastavu: Radivoje – Raša Andrić, reditelj i producent; Vladimir Blaževski, reditelj, scenarista i producent; i Dubravka Lakić, osnivač nagrade i filmski kritičar lista „Politika“ ovako su obrazložili svoju odluku: „Za pismenu i rafinirano insceniranu priču koja odiše lekovitom životnom radošću; za sofisticirani rediteljski postupak što omogućava identifikaciju gledaoca sa radnjom i likovima; za autentičnu atmosferu, uverljivu i duhovitu glumačku igru i istančanu likovnost slika.Ovaj film se toplo preporučuje distributerima i prikazivačima da ga prigrle i omoguće mu susret sa gledaocima u bioskopima Srbije.“

Prilikom uručenja nagrade reditelj Marko Đorđević je izjavio: “Hvala žiriju. Ovih dana dobijam puno poruka i atmosfera na premijeri je bila neverovatna. Mnogo mi je drago što film komunicira sa publikom i budi u ljudima nešto lepo.  Ovaj film mi mnogo znači i meni se sviđa.

Nagradu FEDEORA za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu osvojio je film „Radnička klasa ide u pakao“ u režiji Mladena Đorđevića. Članovi žirija: Sergej Lavrentijev – filmski kritičar (predsednik žirija); dr Nevena Daković – redovna profesorka, filmska teoretičarka, kritičarka i publicistkinja; Nikola Falćinela – novinar i filmski kritičar,   jednoglasno su doneli odluku koju su obazložili sledećim rečima:  „Film izuzetnog rediteljskog rukopisa uz surovi komentar lokalne svakodnevice i velikih glumačkih ostvarenja, koji se posebno ističe po produkciji koja pripada celokupnom euro-mediteranskom regionu.“.

Nakon uručenja nagrade reditelj Mladen Đorđević je izjavio: ”Hvala žiriju na nagradi, ovo je velika čast. Film “Radnička klasa ide u raj” Elija Petrija iz 1971. je film sa kojim polemišem svesno sa naslovom, repliciram na taj naslov. Film sam gledao devedesetih kao student”, rekao je Đorđević.

 Nagradu publike za najbolji evropski film, koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, osvojio je film rediteljke Vlatke Vorkapić “Sveta porodica”. Nagradu je uručio Njegova ekselencija ambasador Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. “Hvala publici FEST-a, uvek je lepo kad publika nagradi film. Na kraju krajeva radimo filmove za publiku. ”, izjavila je Vorkapić.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona u glavnom takmičarskom programu festivala pripala  je Mladenu Đorđeviću za film „Radnička klasa ide u pakao“. 

Žiri u sastavu Ivana Kronja – filmolog i filmska kritičarka (predsednica žirija), Srđan Vučinić esejista i filmski kritičar  i Marko Stojiljković – filmski novinar i kritičar jednoglasno su doneli odluku koju su obrazložili na sledeći način:

“U pitanju je socijalna drama sa temom koruptivne tranzicije, koja znalački uključuje žanrovske elemente: horora, misterije, akcionog filma i crne komedije, čime nas približava žanru u kojem se odvija i stvarnost postjugoslovenskih društava. Film nudi pronicljivu dramsku analizu pseudo-religije i prikazuje apsurdni položaj tela nekadašnje radničke klase u neoliberalnom kapitalizmu. Žiri želi da istakne upečatljivu glumu Tamare Krcunović i Leona Lučeva, koji predvode izvanrednu glumačku ekipu.”

Prilikom uručenja nagrade reditelj Mladen Đorđević je izjavio: 

“Ovo je drugi put da dobijam nagradu „Nebojša Đukelić“, prvi put sam je dobio za “Život i smrt porno bande”. Velika je ovo čast nama klincima koji smo kretali devedestih  da se bavimo filmom,  Nebojša Đukelić je mnogo značio”, istakao je Đorđević

Žiri Glavnog takmičarskog programa, u sastavu: glumac Radivoje Raša Bukvić (koji predsedava žirijem), reditelj Zrinko Ogresta, direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar,  scenaristkinja Biljana Maksić i glumac Marko Grabež, doneli su sledeće odluke:

Beogradski pobednik za najbolji film: “Gospodar” u režiji Jurija Bikova

U obrazloženju žirija se navodi da je reditelj Jurij Bikov snimio moćan film lišen svake naturalističnosti kojim nas na retko sugestivan i uverljiv način uvlači u život zajednice koju je privatizovai jedan čovjek i u kojoj taj čovek kontroliše doslovce sve aspekte života, a zauzvrat traži da mu čovek preda ono najvrednije što ima – svoje dostojanstvo. Simbolika ovog rusko-francusko-švajcarskog filma je jasna i aktualna, ali ni po čemu nametljiva i svojom jasnom porukom izdiže se iz lokalnog prema univerzalnom. 

Ovo je drugi put da ruski reditelj dobije nagradu FEST-a za najbolji film budući da je Jurij Bikov 2015. godine dobio nagradu žirija Glavnog takmičarskog programa FEST-a za film “Budala” (Durak). 

Najbolja režija: Mladen Đorđević za režiju filma „Radnička klasa ide u pakao“

“Mislio sam da sam dobio dve nagrade. Smršao sam za ovih pola sata, hvala zbog toga svim žirijima. Želim da posvetim nagradu mojoj ekipi koje me je trpela i istrpela svih ovih godina i podnosila moje ludilo i želim da posvetim ovu nagradu Mirsadu Tuki koji nas je napustio mesec dana pre svetske premijere ovog filma u Torontu, u septembru prošle godine”, zaključio je Đorđević.

Najbolji scenario: Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić za film “Sveta porodica”

“Hvala bogradskoj publici. Hvala Vlatki što je prepoznala ovi priču i hvala producetima”, navela je Šnur. “Zahvalila bih Slavici što  mi je došla sa ovom pričom, a zahvalila bih i njenoj mami koja je ispričala zrno priče od koje je scenario nastao. Hvala svim glumcima koji su udahnuli život celoj priči i hvala ekipi”, rekla je Vorkapić.

Najbolja ženska uloga: Ivana Vuković za ulogu u filmu “Za danas toliko”

“Hvala žiriju od srca. Nisam stigla ovih dana da se zahvalim svima: hvala, Marko, na porodici Šarenac, Filipe, Nikola, Miona, hvala vam. I hvala publici koja ovih dana nesebično deli sebe sa nama, obasipajući nas pozitivnim utiscima”, rekla je Ivana Vuković u punoj MTS Dvorani.

Najbolja muška uloga: Saleh Bakri za film “Nastavnik”

Najbolji debi: Katalin Moldovai za režiju filma “Bez vazduha”

“Hvala mojoj ekipi, jer film nije “one man show”, potrudili smo se i te kako da napravimo ovaj film. Nadam se da ćemo imati slobodu u srcima da takva čudesa ponovo sprovedemo u delo,  zahvaljujem se organizatorima festivala ”, rekla je Katalin Moldovai pred beogradskom publikom.

Program ovogodišnjeg FEST-a održavao se u  6 dvorana i 8 bioskopskih sala, uz posebna prikazivanja i u Centru “Sava”.  FEST je zvanično zatvorio Jugoslav Pantelić, podsetivši šta smo to videli na 52. FEST-u: “Ovaj festival nastavlja da radi ono što mu je dužnost, a to je da pokreće mlađe genaracije ka njegovom veličanstvu filmu. Divno je što Beograd ima FEST, divno je što ima te mlade ljude koji prepoznaju privileguju da na jednom mestu možete za 10 dana da se prošetate kroz sve ono što je obeležilo filmsku sezonu za nama i što dolazi iz svih krajeva sveta”, zaključio je Pantelić.

 Nakon svečane ceremonije usledilo je prikazivanje filma „Ruski konzul“ reditelja Miroslava Lekića, po romanu Vuka Draškovića, u kome igraju: Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić,…  Na kraju filma publika je priredila stajaće ovacije za nedavno preminulog Žarka Lauševića.