otvaranje

Velike, svetske sile će se pomiriti u Ravnom Selu ovog juna

Drugo izdanje Ravno Selo film festivala prvog i drugog filma održaće se u periodu od 23. do 27. juna 2018. godine, tokom 5 festivalskih dana, na tri lokacije, u vojvođanskom Ravnom Selu.

Ove godine program Dugometražnog debitanskog filma ima u planu da prikaže 8 debitanskih ostvarenja, od toga 5 iz zemalja regiona i 3 filma gostujućih zemalja, Amerike, Rusije i Kine. Ovi filmovi takmičiće se za dve nagrade: Zlatni klip za Najbolji film po izboru publike i Zlatni klip za Najboljeg reditelja debitanta po izboru stručnog žirija.

Program kratkometražnog omladinskog filma prikazaće studentske filmove. Domaćin ovog programa biće Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a gostujuća Akademija biće  Akademija iz Pekiniga sa svojim predstavnicima. Najbolji film biće nagrađen plaketom Zlatni klip za mladog autora.

Rok za prijavu filmova je 15. mart, dok se sve informacije o festivalu kao i formular prijave nalaze na sajtu.

„Ovo je drugi po redu RSFF, a mi vas sa radošću ponovo očekujemo. MIslim i na publiku, ali i na mlade autore, koji će prikazati svoje prve dugometražne filmove, i na studente dve filmske škole, srpske i kineske. Posebno me raduje što će na ovogodišnjim radionicama učestvovati i mladi sineasti, pobednici na regionalnim takmičenjima, jer pred njima je filmska budućnost. Mi im tu budućnost , našim festivalom , činimo mogućom.Napredovali smo i u akciji renoviranja našeg Doma kulture i po svemu ćemo sledeće godine biti pod krovom našeg Doma koji je izgoreo u požaru.

Velike, svetske sile će se pomiriti u Ravnom Selu ovog juna. Dolaze nam filmovi iz Amerike, Rusije i Kine. Pored toga tu su filmovi zemalja iz okruženja. RSFF se razvija u jedan veoma važan festival za mlade stvaraoce!“ , naglasio je Lazar Ristovski, osnivač festivala.

Ove godine uveden je i program Filmske radionice koji omogućava mladima da tokom festivala snime 3 kratka filma na izabranu temu i premijerno ih prikažu tokom Svečanog zatvaranja u poslednjoj festivalskoj večeri. Najbolji od njih biće nagrađeni putovanjem na jedan od filmskih festivala u regionu.

,,Jedan od ciljeva festivala je približavanje filma, kao i fimskih stvaralaca mladim ljudima iz ovog kraja. Sa druge strane, cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bave kinematografijom tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj.’’ – ističe direktorka festivala, Nada Savić.

Osnivanje festivala su 2017. godine podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog sela, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.