Ekipa filma Zvizdan

Film Zvizdan nagrađen u Kanu

U Kanu je sinoć, dodeljivanjem nagrada, završen 68. Međunarodni filmski festival.

Zlatnu palmu dobio je francuski film “Depan” reditelja Žaka Odija a velika nagrada žirija dodeljena je mađarskom filmu “Saulov sin” debitanta Lasla Nemeša.

Veliki uspeh postigao je film “Zvizdan”, hrvatsko-srpska koprodukcija reditelja Dalibora Matanića. Film je dobio nagradu žirija, drugu po značaju nagradu u okviru oficijelnog takmičarskog programa Izvestan pogled. Predsednica tog žirija bila je poznata glumica Izabela Roselini.

Preko tri ljubavne priče o zabranjenoj ili iz različitih razloga opterećenoj ljubavi dvoje mladih ljudi, “Zvizdan” za temu ima hrvatsko-srpske istorijski i aktuelno zaoštrene medjunacionalne odnose. Dvoje mladih igraju hrvatski glumci-debitanti Goran Marković i Tihana Lazović a jednu od uloga, Goranovu baku, igra naša Mira Banjac. “Zvizdan” je do sada najuspešniji film hrvatskog reditelja Dalibora Matanića.

Srpski ko-producent u filmu bila je beogradska kuća “SEE Film Pro”.  Srpski producent bio je Nenad Dukić a izvršni producent Miša Mogorović.

Po objavljivanju odluka žirija, Nenad Dukić je izjavio:“Film je na poseban način katarzičan: oslobadja pozitivna osećanja i pozitivnu energiju budući da u sukobu različitih emocija, pobedjuju ljubav i tolerancija a ne mržnja. U tom smislu, film je sjajna poruka, ako hoćete i lekcija ultra nacionalistima na obe strane, i srpskoj i hrvatskoj. Kao što u Kanu reče jedan kolega, ovaj film bi trebalo prikazivati u školama i u Hrvatskoj i u Srbiji.”

Mira Banjac, koja je prisustvovala svetskoj premijeri filma u Kanu, po objavljivanju nagrada je rekla:“Bila sam počastvovana što sam bila u Kanu i nisam bila previše iznenadjena time što je film dobio nagradu jer je film odličan. Film nose dvoje mladih glumaca koji su izvanredni i sretna sam što sam mogla da doprinesem zajedničkom uspehu filma”.

Film “Zvizdan” imaće regionalnu premijeru na ovogodišnjem pulskom festivalu a srpsku, najverovatnije, na idućem FEST-u.