Marko Ubovic Aiming at me

Festival novog filma i videa u DKSG-u

Festival novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO biće održan od 6. do. 9. decembra u Domu kulture Studentski grad. U pitanju je jedan od najstarijih (pokrenut 1982) evropskih festivala, koji je od svog početka bio posvećen isključivo eksperimentalnim i alternativnim filmskim formama. Prvog dana u 19 časova zakazano je otvaranje izložbe autora Marka Ubovića pod nazivom „Aiming at me? – između imaginarne slike i reflektovane misli”, a potom od 20 časova i zvanično otvaranje festivala.

Takmičarski program se sastoji od tri celina u kojima će biti prikazano 36 filmova iz 26 zemalja sveta, po izboru ovogodišnjeg selektora festivala, britanskog filmskog kritičara i kustosa Nila Janga (Neil Young).

U saradnji sa Umetničkom galerijom Nadežda Petrović iz Čačka, biće održana promocija kataloga programa „Sonjin septembar“, koji se tradicionalno održava u čast rano preminuloj glumici Sonji Savić.

Izložba Marka Ubovića

Izložba doktorskog umetničkog projekta sastoji se od simultanih video-projekcija, fotografija i konceptualnog crteža.

U fokusu izloženih radova je je promišljanje tema odraza, projekcije, (auto-) refleksivnosti, (aparatskog) pogleda, subjektivnosti i intersubjektivnosti, granica autonomije sopstva u društvu, gesta kao poruke.

Lista značajnih ostvarenja

O najboljim filmovima koji će se naći na Listi značajnih ostvarenja festivala odlučivaće međunarodni tročlani žiri u sastavu:

  • Belit Sag (video i vizuelna umetnica iz Amsterdama),
  • Dušica Dražić (umetnica i kustoskinja, trenutno nastanjena u Antverpenu),
  • Igor Simić (vizuelni umetnik i filmski reditelj iz Beograda).

Članovi žirija predstaviće publici svoje umetničke prakse programima u Maloj Sali DKSG u 18 časova (četvrtak-subota).

Radionice

Nemački edukator i autor Robin Kecle (Robin Kötzle) održaće trodnevnu radionicu manipulacije tzv. pronađenim materijalima (found footage) i rada na njihovim (de)konstrukcijama.

Projekcije seksa u jugoslovenskom alternativnom filmu od 1970-ih

Matijas Majndl (Matthias Meindl) slavista i filmski istoričar iz Švajcarske priredio je arhivski program filmova pod nazivom „Projekcije seksa u jugoslovenskom alternativnom filmu od 1970-ih“.

Publika će u petak od 16 časova imati priliku da pogleda aktuelnu produkciju eksperimentalnih filmova Akademskog filmskog centra DKSG, ali i mogućnost da sa gostima i autorima učestvuje na okruglom stolu o festivalu, u subotu, 9. decembra od 11 časova.

Ovogodišnje izdanje festivala Alternative Film/Video, organizovano je u saradnji Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad i Kinopravda Instituta, a podržano je strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.