FEST: Rađanje jedne nacije

Film “Rađanje jedne nacije”, američkog reditelja Nejta Parkera, biće prikazan u okviru Glavnog programa van konkurencije 45. FEST-a. Parkeru, koji se najpre ostvario kao glumac, ovo je debitantsko ostvarenje, a pored režije, potpisuje scenario i tumači glavnu ulogu. Film je dobitnik Grand Jury Prize: Dramatic nagrade u okviru Sandens festivala 2016. godine.

“Rađanje jedne nacije” je istorijski spektakl inspirisan istinitim događajima, priča o Netu Tarneru, vođi pobune afroamerikanaca 1831. godine. Reditelj tvrdi da se odlučio za identičan naslov poput klasika Dejvida V. Grifita iz 1915. godine, iz želje da skrene pažnju na segragaciju u američkom društvu na osnovu kog je nastao i američki film.

Pored Parkera koji tumači naslovnu ulogu, u glumačkoj podeli su i Armi Hamer, holivudska zvezda mlađe generacije, potom Penelopi En Miler, pomalo zaboravljena glumica iz holivudskih ostvarenja devedesetih godina prošlog veka, kao i poznati epizodisti Džeki Erl Hejli, Gabrijel Junion i Mark Bun Džunior.

Projekcije:

  • Sava Centar / 26. februar u 19:00h / 27. februar u 11:00h
  • Bioskop Fontana / 28. februar u 19:00h
  • Muzej Jugoslovenske kinoteke / 2. mart u 19:00h
  • Centar za kulturu “Vlada Divljan” / 3. mart u 17:00h