Etno film u podne

Ciklus “Etno film u podne” biće održan u četvrtak 20. marta u 12 sati, u kino-sali Muzeja (Uzun Mirkova 2), a biće prikazani filmovi o tkanju:

DUHOVNO BLAGO: NASLEĐE TKANjA I BOJENjA, Edgar Nito, Meksiko, 2016. g. 9 minuta
Ovaj film predstavlja putopis kroz koji se upoznajemo sa drevnim procesima zanatlija iz Teočtitlan doline u meksičkoj provinciji Oksaka. U nastojanju da očuvaju svoju tradicionalnu kulturu, zapotečke zanatlije izrađuju ručno izatkane vunene proizvode bojene magičnim bojama koje nam priroda daruje. Baš kao što vuna i prirodne boje postaju deo celine, ovo zaveštanje postaje deo života zapotečkih zanatlija.

RUKE I NITI – Vladimir Basara, 1964, Dunav film, 31 minut.
Ovo je film koji se bavi starim zanatima očuvanim u zabačenim krajevima Makedonije. Preciznije, reč je o ručnoj izradi persijskih tepiha. Veći deo filma se fokusira na sam proces izrade tepiha sa akcentom na tehnici izrade odnosno, samom zanatu. Iako se u prvi plan stavlja tehnička strana izrade, takođe je naglašen i umetnički pa i kulturološki momenat.
1965 godina

TKANjE DAMASTA – UMETNOST TO JE, Svetlana Paroški, RTV TV Novi Sad, SCG, 2005. g. 24 minuta.
Na starim razbojima, od svilenih i pamučnih niti, radom veštih ruku tkača iz Bezdana nastaje damast. Ovo je priča o tkanju damasta, ali i tehnologiji tkanja kao i posvećenosti starom zanatu.