e6

Elizijum, raj za odabrane

Život kao u raju. Svaka bolest ima leka. Luksuzne kuće u savršenom komšiluku. Lepi i bogati žive u Elizijumu, nedaleko od naše planete. A šta se dešava na Zemlji u ne tako dalekoj budućnosti?

Kakav bi mogao da bude život na zemlji, za nešto više od veka, prikazuje nam mladi reditelj Neil Biomkemp u svom novom filmu Elizijum.

Pre nego što budemo nešto više rekli o akcionom filmu Elizijum, podsetićemo se šta reč u njegovom naslovu znači. Prema grčkoj mitologiji, Elizijum je mesto zagrobnog života gde su dobrodošli samo odabrani. Tako je i u istoimenom filmu.

Naime, Elizijum je svojevrsna svemirska stanica u obliku torusa, prstenaste geometrijske figure. U 2159. godini nju naseljava elita. Odabrani žive u luksuznim kućama okruženim bazenima i perfektnom hortikulturom. Svaki dom ima specijalni medicinski uređaj koji služi za dijagnostikovanje i otklanjanje bolesti i znakova starenja. O bezbednosti stanara brinu specijalizovani roboti, koji se proizvode na planeti Zemlji.

Elizijum je vidljiv golim okom sa Zemlje, ali ima dobru odbranu od nepoželjnih posetilaca, ilegalaca sa naše planete.

Zemlju u 2159. godini upoznajemo kadrovima koji prikazuju prenaseljeni i osiromašeni Los Anđeles. Njegovi stanovnici žive u bolesti, oskudici i u nadi da će jednog dana i sami otići u raj, Elizijum. Iako mnogi o tome sanjaju i pokušavaju, elita se pobrinula da im to ni malo ne bude lako.

Ipak, jedan čovek će pokušati da promeni sve, a to je nekadašnji kradljivac automobila Maks, čiji lik tumači Met Dejmon. Kako priča počinje od Maksovog detinjstva, zanimljivo je napomenuti da mladog Maksa glumi dečak Maksvel Peri Koton, za koga bismo mogli da poverujemo da je podmlađeni Met Dejmon. Sličnost je neverovatna.

Mladi Maks je neobično dete koje se zavetuje svojoj drugarici Freji da će ih jednog dana odvesti na Elizijum. Odraslu Freju, medicinsku sestru i samohranu majku, glumi Elis Braga.

Želja za boljim životom i pravom na zdravlje i humanije uslove za život koji su rezervisani samo za elitu, biće snažan motiv za Maksove hrabre poduhvate koji i čine akciju u ovom filmu.

Borbe prsa u prsa, pucnjave, eksplozije, ali i rekvizita poput egzo-skeleta, svemirskih letelica i postapokaliptičnih vozila, zadovoljiće ljubitelje akcije. Pri tom, film Elizijum ima i emotivnog, nostalgičnog naboja. Snažan je prikaz jasnih klasnih razlika.

Da li će Maks uspeti u svojoj nameri da ode na Elizijum zavisi od brojnih prepreka. Najveća od svih je ministarka odbrane Elizijuma, koju glumi Džodi Foster.

Film Elizijum ima zanimljivu postavku, ali isto tako i scenarističke momente koji se gledaocu mogu učiniti nelogičnim, naivnim ili čak i suvišnim. Međutim, imajući u vidu sveobuhvatni utisak koji ovaj film ostavlja, Elizijum će prijati bioskopskoj publici.

Film je u bioskopima od 22. avgusta 2013. godine.