ženska strana

Ženska strana

Izložba “Ženska strana” biće otvorena u utorak, 29. oktobra u 19h u Domu omladine Beograd (Hol ispred sale Amerikana). Izložbu ćete moći da pogledate do 10. novembra.

Izložba “Ženska strana” predstavlja partnerski projekat Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Kustosice izložbe su Ana Panić (MIJ), Marija Đorgović (MIJ) i Una Popović (MSU).

Izložba ”Ženska strana” sagledava položaj i ulogu “nove žene” u socijalističkom društvu. Prikupljanjem i istraživanjem podataka o životu, radu, organizovanju žena, u vremenu od Drugog svetskog rata pa do kraja pedesetih godina 20. veka, ispituje se kako ženska društvena participacija kao oblik takozvane emancipacije (političke, ekonomske, obrazovne) u socijalističkom društvu, tako i ona intimna, osobena, privatna sfera.

Kroz zvanična dokumenta, fotografije, likovna dela, intervjue, televizijske emisije, filmove, originalne svakodnevne predmete iz tog vremena a, naročito ženske časopise, rekonstruišu se različiti aspekti “ženskog sveta”. Pitanja ravnopravnosti, pravno – ekonomskog izjednačavanja, braka, porodice, mode toga vremena, prepoznaju se kao ključna, oko kojih su se životi i identiteti žena formirali i identifikovali.

Izložba je organizovana 2010. i u originalnom i celokupnom opusu predstavljena je u Muzeju 25. maj (MIJ) u periodu od 15. maja do 1. avgusta. Nakon velikog uspeha u Beogradu izložba ”Ženska strana” je gostovala u nekoliko gradova u Srbiji. Na inicijativu Komisije za ravnopravnost polova Skupštine grada Sombora 2011. gostovala je u Narodnom muzeju u Somboru, a prošle godine Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” u Nišu organizovala je predstavljanje ove izložbe niškoj publici u galeriji Sinagoga.

Kustosice izložbe su dobile poziv da ”Žensku stranu” u manjem obimu, još jednom predstave beogradskoj publici sada u okviru projekta “Ženerama – Ženski medijski forum” koji se organizuje u Domu omladine Beograd 29. i 30. oktobra 2013. godine. Izložba se organizuje u okviru obeležavanja prve feminističke konferencije 1978. godine i cilj joj je da podseti na značaj koji je ova konferencija imala za razvoj feminističkog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije, ali i civilnog sektora u celini.