Screen Shot 2016 05 04 at 15.22.53

Vladimir Kopicl na Novosadskom književnom festivalu

 

Pesnik Vladimir Kopicl gost je Novosadskog književnog festivala „Razgovori o ljubavi (prema čitanju)“ u četvrtak, 5. maja 2016. godine u 20 časova, na brodu „Cepelin“.

Neposredan povodom za književno veče Vladimira Kopicla jeste njegova nova knjiga pesama Format zveri koja je pre nekoliko meseci objavljena u izdanju Arhipelaga. U knjizi Format zveri Vladimir Kopicl na ubedljiv način istražuje modele pesničkog govora u novim tehnološkim, socijalnim i istorijskim okolnostima. Kroz lucidnu jezičku igrivost i samosvesnu poetičku utemeljnost Kopicl raskriva slojeve utvrđenih mišljenja i preživelih konvencija, zbog čega njegova knjiga nije samo duhovita i uzbudljiva nego i saznajno provokativna. Pre knjige Format zveri Kopicl je, takođe u Arhipelagu, objavio pesničku knjige H&Q, svojevrsni antiroman u haiku stihovima o ljubavi i politici našeg vremena, pisani u formi sms pesama.

O književnom opusu ovog pisca govoriće Gojko Božović, glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag, pisac Slobodan Tišma i Đorđe Randelj, domaćin Novosadskog književnog festivala.

Poznat i kao esejista, prevodilac, multimedijalni umetnik, novinar, pozorišni i filmski kritičar, Vladimir Kopicl dobio je više nagrada za poeziju, među kojima su i Disova nagrada za pesnički opus i Nagrada „Desanka Maksimović“ za pesničko delo i doprinos razvoju srpske poezije. Kopicl je prevođen na više evropskih jezika i zastupljen u svim novijim antologijama savremene srpske poezije.