Mica Popovic Zuti taksi je stao mi smo ostali... 1981.
Mića Popović, Žuti taksi je stao, mi smo ostali..., 1981.

Vera i Mića u Kući Kralja Petra I

Izložba Vere Božičković Popović i Miodraga Miće Popovića, pod nazivom „Vera i Mića“, u organizaciji Udruženja „Umetnost bez granica“, GO Savski venac i Kuće kralja Petra I, biće otvorena u sredu, 18. novembra 2015, u 19 časova, u Kući kralja Petra I.

Izložbu će otvoriti Nenad Konstantinović, predsednik Skupštine GO Savski venac i prof. Čedomir Vasić. Izložba će biti otvorena do 1. decembra 2015. godine, radnim danima od 12 do 18 i subotom od 10 do 14 časova.

Na izložbi u Kući kralja Petra I biće izložena dela koja pripadaju korpusu intimnih radova Vere Božičković Popović i Miće Popovića. Teme ovih slika vezane su za život oba umetnika (letovanje u Rovinju, boravak u Njujorku, porodični portreti). Neki od porodičnih portreta biće prvi put predstavljeni javnosti. Mali kubistički opus iz sredine pedesetih godina, kao i crteži iz Njujorka s početka osamdesetih godina prošlog veka, retko su izlagani i manje poznati radovi Vere Božičković Popović, kao i najranija ostvarenja Miće Popovića nastala neposredno posle Drugog svetskog rata. Izložba je koncipirana kao svojevrsni “porodični album” sa namerom da prikaže dela najintimnije, sentimentalne zaostavštine Vere Božičković Popović i Miće Popovića, dok je enformel faza stvaralaštva, značajna za oba umetnika, ovom prilikom izostavljena.