Ivona Pleskonja 4 zene final e1415964797832

Umetnici i njihovi profesori – generacija FLU 1993-1998

U utorak, 18. novembra, u 18 časova, u Kući kralja Petra, biće otvorena izložba „Umetnici i njihovi profesori – generacija FLU 1993-1998.“ Izložba će biti otvorena do 1. decembra.

Tri umetnika, Alina Gadomski Todorović, Nataša Budimlija Krstić i prof. Velizar Krstić osmislivši ovu izložbu naišli su na veliki odaziv i zadovoljstvo kolega. Umetnici koji izlažu na izložbi u prelepom istorijskom zdanju – Kući Kralja Petra I, već su okupljeni unutar ULUS-a.

Likovni dijalog umetnika, studenata jedne generacije i njihovih profesora povod je za okupljanje i izlaganje u galerijskom prostoru Kuće Kralja Petra Prvog.

Na izložbi će biti izložena dela akademika Milice Stevanović, akademika Radomira Reljića, prof. Velizara Krstića, prof. Milete Prodanovića, prof. Dimitrija Pecića, prof. Vladimira Komade, prof. Nikole Vukosavljevića, prof. Nebojše Radojeva, prof. Momčila Antonovića, prof. Žarka Smiljanića i drugih; kao i dela umetnika generacije 1993-98. Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu: Ivone Pleskonja, Slavka Krunića, Bojana Otaševića, Milene Maksimović Kovačević, Dragane Dodig Pajković, Nataše Budimlija Krstić, Aline Gadomski Todorović, Vesne Moravić Balkanski, Zorana Vraneševića, Ivane Prlinčević, Predraga Ložaića, Vesne Galjak, Ane Cerović, Tee Popović, Željka Milovića, Ljiljane Zlatković Stokić, Maje Suhenko…

Nakon decenije i po od završetka školovanja, dela studenata slikarstva, grafike i vajarstva i njihovih profesora izložena zajedno, omogućiće da sagledamo individualne razlike pojedinaca, različita stremljenja ali i sadejstva generacija likovnih umetnika koji deluju i stvaraju na domaćoj likovnoj sceni u trenutku preloma 20. u 21. vek.

Generacija studenata prvi put izlagala je zajedno 2009. godine u Galeriji FLU.

Pet godina kasnije, bez obzira što žive i rade rasuti po zemlji i inostranstvu, ponovo se okupljaju, ali ovog puta ne izlažu sami, tu su dela i njihovih profesora, umetnika koji su ih uveli u tajne zanata.

Bez obzira na individualne razlike, različite trenutke ili mesta na kojima su stvarali i stvaraju, okupljeni umetnici ovom jedinstvenom intimnom avanturom, poželeli su da podele sa publikom svoju radost i strast za umetnošću.