baric

Tvoje lice mi je poznato

 

U ponedeljak, 5. oktobra od 20 časova očekuje nas otvaranje jedinstvene izložbe Želimira Barića pod naslovom Tvoje lice mi je poznato u Velikoj galeriji Kc Grada. U pitanju je složena in situ instalacija, kojom autor želi da postavi par suštinskih pitanja modernom društvu.

Instalacija opisuje fenomenom otuđenosti i opšte nezainteresovanosti savremenih ljudi, odsustvo empatije, posebno onih koji za sebe smatraju da su u “boljoj poziciji”, podložnijih novo razvijenim alatima i veštačkim pomagalima.

Novi obrasci ljudskog ponašanja koji proizilaze iz upotrebe novih tehnologija, kulture konzumacije, društvenih mreža i oskudnih aktivnosti, vodi čovečanstvo silaznom putanjom na kojoj je čovek zainteresovan samo za avatar samoprezentacije.

Ono što je ostalo u ljušturi čoveka je prazno zurenje u ništavilo ili u najboljem slučaju u sadržaj serviran potrošačkom kulturom.

Umesto bogaćenja i ispunjenja dolazi do osiromašenja naših sposobnosti i kapaciteta. Evolucija vrste koja se odvija kroz izgradnju kulturne kulise i proizvodnju veštačkih pomagala, čini se, ometa prirodni poredak biološke evolucije. Antički  ideal, opisan kroz Aristotelov pojam  tabula rasa,  duše koju treba ispuniti  znanjem večne istine i vrednosti, sada je obrnut u protivprirodan način življenja, brisanjem vrednosti i istina koje su nas održavale u životu tako dugo, što može dovesti jedino do bezumlja i istrebljenja.

Instalacija nameće pitanje ko smo mi kao vrsta? Da li smo u dekadentnom evolucionom toku? Da li grešimo u razmišljanju da smo na vrhu evolucione hijerarhije? Da li je ljudska kultura suprotna prirodi? Da li je ovo samo faza?

Izložba će biti otvorena do 16. oktobra.