preljocaj 0

Slavni francuski koreograf Preljokaž otvara 13. BDF

Slavni francuski koreograf Anželin Preljokaž otvoriće 13. Beogradski festival igre, u Centru Sava. Njegovo obraćanje u povodu zvaničnog početka ovogodišnjeg festivala, predhodiće predstavi Holandskog plesnog teatra iz Haga, 19. marta.

Iako je kompanija Balet Preljokaž gostovala na Beogradskom festivalu igre, i to 2013. godine sa komadom “Ono što zovem Zaborav”, ovo je prvi put da će Anželin Preljokaž biti počasni gost Beograda, i najveće manifestacije umetničke igre u regionu.

Prihvatajući poziv, koreograf je poručio:

“Beogradski festival igre je jedan od najvažnijih događaja koji su uspeli da se razviju i porastu, a istovremeno ostanu prepoznatljivi i sasvim svoji u trenutnom ramu pejzaža svetske savremene igre”. 
 
Anželin Preljokaž je rođen u okolini Pariza, gde je počeo da uči klasičan balet, a zatim i savremenu igru sa pedagogom Karin Vihner. Godine 1980. odlazi u Njujork, kako bi nastavio da se usavršava kod Zine Romet i Mersa Kaningema, a nakon toga završava studije u Francuskoj. Njegovi pedagozi, bili su i koreografi Vajola Farber i Kventin Ruije. Kao igrač, priključuje se grupi Dominik Bažue, pre nego što pokrene sopstvenu kompaniju, 1984. godine, sa kojom niže uspehe kao koreograf i izvođač.

Njegove produkcije, danas su deo repertoara poznatih baletskih i plesnih  kompanija, dok su mnogi naslovi nastali posebno za Balet milanske Skale, Njujork siti balet i Balet pariske Opere. Preljokaž je sarađivao sa nekim od najpoznatijih savremenih umetnika. Napravio je  nekoliko kratkih i dugometražnih filmova za koje je dobio prestižne nagrade. Istovremeno, nekoliko filmova i knjiga je napravljeno o njegovom koreografskom stvaralaštvu, od strane poznatih autora.

Tokom karijere, dobio je značajna priznanja, među kojima se izdvajaju Nacionalni Grand Prix za umetničku igru koji dodeljuje francusko Ministartsvo kulture (1992), nagrada Benoa za predstavu „Park“ (1995), nagrada Besi za predstavu „Blagovesti“ (1997), nagrada Muzičke pobede za predstavu „Romeo i Julija“ (1997) i Kristalni globus za „Snežanu“ (2009).

Preljokaž je Oficir Reda umetnosti i književnosti i Vitez Legije časti, dok je titulu Oficira Reda zaslužnih dobio 2006. godine. Od te iste godine, njegov Balet Preljokaž, sa 26 stalnih igrača, poseduje svoj dom, Crni paviljon u gradu Ex en Provans, zgradi koja je u celini posvećena plesnoj umetnosti i kojom rukovodi ovaj koreograf.