slika 6723 slika 900 Sahat Tower 001

Sahat kula ponovo otvorena

Od četvrtka, 10. aprila 2014. godine, Sahat kula na Beogradskoj tvrđavi ponovo će biti otvorena za posetioce. Nakon rekonstrukcije prilaza i radova na satnom mehanizmu, Kula će ponovo biti dostupna za razgledanje svakog dana (i vikendom) od 11 do 19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice biće 80 dinara, za organizovane grupe – 56 dinara, dok će učenici, studenti i penzioneri plaćati po 40 dinara.

Sahat kula se nalazi iznad kapije koja je po njoj dobila naziv (Sahat kapija) i koja predstavlja glavni ulaz na Gornji grad Beogradske tvrđave. Građena je sredinom 18. veka, u periodu od 1740. do 1789. godine. Njen ukupan izgled, sa naglašenim elementima baroka, neposredno svedoči o vremenu njenog nastanka. Kula sa satom je prepoznatljiv detalj u turskim čaršijama, ali se u tvrđavama retko javljaju, tako da se beogradska po tome može smatrati neubičajenim primerom.

Časovnik ima centralni mehanizam i tegove, kao i dva gonga, a između dva navijanja časovnik može da radi oko nedelju dana. Satni mehanizam u potpunosti je obnovljen 2002. godine i danas radi na savremenim principima.

Sahat kula je jedan od malobrojnih objekata na Beogradskoj tvrđavi koji nije pretrpeo značajnija oštećenja, te i danas čuva sva autentična arhitektonska i stilska obeležja. Visoka je 27.5 metara.