pozivnica 1 str

Radomir Damnjanović Damnjan: RETROSPEKTIVA 1965-2018.

U četvrtak, 15. novembra, u 19 časova, u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b, biće otvorena izložba Damnjan – retrospektiva 1965-2018, koju organizuje Fondacija Kolekcija Trajković u saradnji sa Muzejom grada Beograda. Ovom prilikom biće predstavljen i katalog u izdanju Fondacije Kolekcija Trajković, autora prof. dr Ješe Denegrija.

Na izložbi će biti prezentovano treće prošireno i dopunjeno izdanje Srpske umetnosti 1950 – 2000, prof. dr Ješe Denegrija, u izdanju Fondacije Kolekcija Trajković.

Izložba Damnjan – retrospektiva 1965-2018. obuhvata oko dvesta radova iz jedanaest najznačajnijih ciklusa ovog umetnika.

U umetničkoj aktivnosti dužoj od šest decenija, Radomir Damnjanović Damnjan ostvario je vrlo složen i raznovrstan opus delujući u dve kulturne celine, s početkom u Srbiji i na jugoslovenskoj umetničkoj sceni do 1974. godine, nastavljajući u Italiji (Milanu) ne prekidajući tesne radne i izlagačke veze sa sredinom svog formiranja.

Prve samostalne izložbe u Beogradu imao je u Galeriji Grafičkog kolektiva i u Salonu Moderne Galerije, započevši time brzi uspon koji ga je uveo među reprezentativne predstavnike svoje zemlje na mnogim priredbama u inostranstvu, od Bijenala u Sao Paolu 1963. (gde je dobio uglednu nagradu Vanda Svevo), preko nastupa u selekciji Jugoslavije na Bijenalu u Veneciji 1966. i 1976. godine, na Bijenalu u Tokiju 1967. godine, do učešća po pozivu organizatora na Dokumentima u Kaselu 1964. godine. Retrospektivna izložba priređena mu je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1986. godine. Prelaskom u Italiju prve samostalne izložbe priređuje u Milanu, u studiju Karla Orteli 1974. i u Fondaciji Mudima 1976. i 1996. godine. Nastavlja sa izlagačkom delatnošću do današnjih dana.

Izložba Damnjan – retrospektiva 1965 – 2018. u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b, trajaće do 10. decembra 2018. godine. Radno vreme tokom trajanja izložbe je od utorka do nedelje, od 12 do 20 časova, ponedeljkom zatvoreno.

Kolekcija Trajković je privatna umetnička zbirka likovnih dela srpske umetnosti druge polovine XX veka i početka XXI veka. U kolekciji je zastupljeno preko stopedeset autora sa oko tri hiljade dela. Kolekcija sadrži slike, skulpture, radove na papiru, kao i radove rađene u drugim medijima kao što su fotografija, video i zvučni zapisi. Osim tradicionalnih umetničkih praksi (slikarstvo, skulptura, crtež, grafika) u Kolekciji su zastupljeni radovi radikalnih, novih umetničkih praksi druge polovine XX veka.