Beogradski izlog mart 1991. 2

Beoizlog Ljubice Čehovin

Izložba radova Ljubice Sune Čehovin “Suvenirska Kolekcija BEOGRAD 1111 i prvi radovi za BEOIZLOG” biće otvorena od 29. oktobra do 7. novembra u Beogradskom izlogu, Kulturni centar Beograda.

Izložba 2 je deo triptiha retrospektive autorke, raspoređenog u tri gradske galerije istovremeno: Beoizlog Kulturnog centra Beograda, Mala galerija ULUPUDS, i Galerije New Moment. Svaka od njih prikazuje jedan od segmenata njenog rada ilustrujući njegove specifičnosti i osnovne karakteristike.

U jednom od izloga Beogradskog izloga aranžiran je izbor iz nekoliko kolekcija suvenira nastalih tokom perioda od tri godine od kojih su predmeti iz kolekcije Beograd 1111, čiji je naručilac bilo preduzeće „Jugoexport“ predhodili Suninoj saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, odnosno saradnji tada bračnog para Čehovin sa ovom institucijom.

Ova mala izložba u izlogu, prateći je objekat retrospektive, predstavlja autorkine radove za Beograd i predstavlja omaž kasnijoj dugogodišnjoj saradnji koju je autorka Ljubica Čehovin imala sa Beoizlogom. Istovremeno podseća građane i posetioce Beograda na 1991. god i vreme kad je Beoizlog, sada već kultna beogradska ne samo prodavnica suvenira, započeo sa radom.

Suna Čehovin je tokom 2000-tih za Beogradski izlog realizovala još dve vizuelno karakteristične i komercijalno uspešne kolekcije suvenira Beograda: 2007. god kolekciju Beograd Dolce Vita posvećenu čaroliji slatkiša beogradskih domaćica, i 2008. kolekciju Kalemegdan.

Pored ovog segmenta, retrospektiva Ljubice Sune Čehovin se sastoji i od još dve izložbe: Image i Identitet u Galeriji New Moment koja će trajati samo 24h i sastojaće se od radova na temu pojmova imidža i identiteta, kao i izložbe Zajtrk s Plečnikom/ Doručak sa Plečnikom u Maloj galeriji Singidunuma gde će biti izložena suvenirska kolekcija poklona i upotrebnih predmeta sa motivima grada Ljubljane, a koja do sada nije izlagana u Srbiji. Deo ove kolekcije je i kristalni tanjir – protokolarni poklon koji uručuje gradonačelnik Ljubljane svojim gostima, i koji je, između ostalih, dobila i kraljica Elizabeta II prilikom svoje posete Sloveniji.

Deo retrospektive je i predstavljanje knjige Irine Subotić „Alisa u zemlji dizajna – Suna Čehovin“ , u kojoj se nalazi iscrpan esej o autorki kao i dragocen i u stručnom smislu veoma značajan osvrt na period 80-tih u Beogradu, dizajn i njegov razvoj u gradu u to vreme.

Ljubica Čehovin Suna (Beograd, 1957) je diplomirala na Odseku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 1988. godine radi profesionalno kao dizajner i kostimograf, a bavi se i unikatnim modnim dizajnom. Radi u Beogradu, Ljubljani i Podgorici. Tokom svog radnog veka bavila se i popularnim pisanjem iz oblasti teorije simbola i semantike, kao i različitim poslovima iz oblasti marketinga i promocije.