Nora Natasa Tapuskovic 5 foto Nenad Petrovic

Premijera: Nora u JDP-u

Premijera predstave Elfride Jelinek, “Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili stubovi društava” biće izvedena na Sceni „Ljuba Tadić“ u subotu, 5. decembra  u 20 časova. Režiju potpisuje Snežana Trišić, dok je dramaturg Periša Perišić.

Igraju: Nataša Tapušković, Branislav Lečić,  Vojin Ćetković, Nataša Ninković,  Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Anđelika Simić, Goran Daničić,  Branko Cvejić,   Branka Petrić, Vesna Stanković,  Andrijana Oliverić,   Marko Janketić.

Austrijska autorka romana i drama, poznata po kontroverznim delima u kojima se bavi pitanjima roda, ženske seksualnosti i pop kulture. Nagrađena je Nobelovom nagradom 2004. Najčešće teme kojima se bavi E. Jelinek su rodno ugnjetavanje i ženska seksualnost.

Rediteljka predstave Snežana Trišić, kaže: “Priča o Nori Helmer i nesalomivim „stubovima‟, razotkriva lice i naličje kapitala kao mehanizma razvoja i uništenja društva i pojedinca. Čovek je beznadežno mala, tužna i smešna figura u takvom svetskom poretku.  Nora je iz Lutkine kuće pobegla u svet, da bi tamo, kao da je u pozorištu  ili u „kući lutaka‟, odigrala sve uloge koje su joj namenjene, dok se granice između Ibzenove drame i drame Elfride Jelinek, između citata, predstave, realnosti, fiktivne priče o prodaji zemljišta fabrike tekstila, i pozorišta, neprestano, kroz scensku mašineriju ili fabrički pogon, uspostavljaju, prepliću i ruše. Ovo je tragična farsa o dostignućima i mogućnostima socijalne pravde, feminizma, emancipacije i kapitalizma.”