dvojezicni ljubavnik e1417558676671

Poklon knjiga! Dvojezični ljubavnik

Poklon knjigu “Dvojezični ljubavnik” omogućila je Izdavačka kuća Clio čitaocima onlajn magazina LookerWeekly.com. Primerak knjige autora Huana Marsea danas, 4. decembra dobiće na poklon najbrži čitalac sa tačnim odgovorom na pitanje “U kom gradu se dešava radnja romana Dvojezični ljubavnik”, u komentaru ispod ovog teksta.

*U polju komentara obavezno ostavite validnu e-mail adresu (biće vidljiva isključivo redakciji magazina), kao i puno ime i prezime, kako bi Vaš komentar bio uvažen. Jedna osoba može da ostavi samo jedan komentar.

Huan Mares, sanjar, čovek koji je sve sâm postigao u životu, iznenada zatiče svoju ženu Normu, intelektualku, pripadnicu visoke građanske klase, s ljubavnikom u sopstvenoj bračnoj postelji. Slomljen, prevaren i ostavljen, on tone u očaj i bedu; postaje usamljeni marginalac, odrpani ulični muzičar, sve dok ne smisli sumanutu strategiju: da se maskira u živopisnog južnjaka, dođoša po imenu Faneka, ne bi li ponovo osvojio bivšu ženu koju i dalje ludo voli.

Ta maskarada počinje kao šala, kao neverovatna i groteskna avantura, da bi ubrzo poprimila neočekivanu dinamiku i obrte zasnovane na najrazličitijim udvajanjima.

Svojim raskošnim pripovedačkim darom, Huan Marse nagoveštava mnogostruke nivoe čitanja ovog romana: pored surove i duhovite satire, u vidu ironične i karnevalske slike kulturne i lingvističke dvojnosti Barselone, paralelno teče i dirljiva priča o stalnoj potrebi da se bude neko drugi.

[su_box title=”Huan Marse”]Huan Marse (1933), pripovedač i romanopisac, jedno je od najvećih imena savremene španske književnosti. U dvadeset šestoj godini dobio je nagradu “Sezam” za priče objavljivane u književnim časopisima.Njegov prvi roman Zatvoreni samo s jednom igračkom (1961), odmah po objavljivanju ulazi u najuži izbor za nagradu “Mala biblioteka”, koju će dobiti 1965. za roman Poslednje popodne sa Terezom, po kojem je kasnije Gonsalo Eralde snimio i film.Takva sudbina, nepodeljeno oduševljenje čitalaca i književne kritike, pratiće gotovo sva njegova naredna dela: Ako ti kažu da sam pao (1973), Devojka u zlatnim gaćicama (1978), Čarolija Šangaja (1993). Za Repove guštera uslediće Nagrada kritike i Nacionalna nagrada za književnost, obe 2001. Dobitnik je najprestižnije meksičke nagrade za književnost – “Huan Rulfo” i Međunarodne nagrade Latinske unije, čije su članice sve zemlje romanskog govornog područja.[/su_box]