drevna svetlost 1 e1418900574809

Poklon knjiga! Drevna svetlost

Poklon knjigu “Drevna svetlost” omogućila je Izdavačka kuća Clio čitaocima onlajn magazina LookerWeekly.com. Primerak knjige autora Džona Banvila danas, 18. decembra dobiće na poklon najbrži čitalac sa tačnim odgovorom na pitanje “Osim romana, šta je to još što piše pisac Džon Banvil?”, u komentaru ispod ovog teksta.

*U polju komentara obavezno ostavite validnu e-mail adresu (biće vidljiva isključivo redakciji magazina), kao i puno ime i prezime, kako bi Vaš komentar bio uvažen. Jedna osoba može da ostavi samo jedan komentar.

Postoji li razlika između sećanja i zamisli? To je pitanje koje muči Aleksandra Kliva dok se priseća prve, a možda i jedine, ljubavne afere sa majkom svog najboljeg prijatelja. Njegova propala glumačka karijera iznenada i neobjašnjivo oživljava prihvatanjem filmske uloge čoveka koji se predstavlja u lažnom svetlu.

Glavna glumica, mlada i krhka, nehotice mu daje priliku da vidi, sa zapanjujućom jasnoćom, jaz između stvari koje je proživeo i načina na koji ih se priseća. Snažan i dirljiv, roman Drevna svetlost ima složenu strukturu, jasan lirski izraz i neobičan humor koji karakteriše sva Banvilova dela.

[su_box title=”Džon Banvil”]Džon Banvil (1945) irski je pisac i scenarista. Na početku karijere radio je kao novinar, a zatim i urednik listova The Irish Press i The Irish Times. Danas piše književne kritike, scenarija za filmove i radio emisije, a za svoje romane dobija brojna priznanja i nagrade.Za roman More dobio je Bukerovu (2005) i nagradu Franc Kafka (2011). Dve godine kasnije dodeljena mu je nagrada irskog PEN centra kao i Austrijska nacionalna nagrada za evropsku književnost. Pod pseudonimom Bendžamin Blek napisao je detektivske romane Kristin Fals (2006), Srebrni labud (2007) i Lemur (2008) i doživeo veliki komercijalni uspeh.Njegova proza je bogata, umetnički vešto komponovana, s izraženom notom književnog eksperimentisanja.[/su_box]