Screen shot 2013 07 29 at 10.19.29

Podrška izgradnji Instituta Marina Abramović

Marina Abramović, umetnica performansa iz Beograda, jedna od najtrajnijih umetnica našeg vremena i jedna od retkih koja je uspela da svojim umetničkim izrazom spoji istok i zapad živeći negde između, otvoriće institut Marina Abramović u Hadsonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Marina Abramović je na sajtu Instituta u osnivanju objavila poziv svima koji su zainteresovani za ulaganje u ideju, kao i u razvoj metoda koje ona koristi, da se direktno priključe kampanji preko sajta Kickstarter. Kampanja traje do 25. avgusta i cilj je prikupljanje 600 hiljada dolara. Svako ko odluči da uloži novac u ovaj projekat, bilo da je u pitanju jedan ili deset hiljada dolara, postaje suosnivač MAI-a i dobija svojevrsno priznanje i nagradu.

Agencija za komunikacije i advertajzing Foster + Svensson podržala je otvaranje Instituta koji će biti mesto okupljanja mladih umetnika iz celog sveta i mesto na kojem će oni moći da dobiju slobodu u umetničkom izražavanju i delovanju. Foster + Svensson ima predstavništva u Srbiji, Švedskoj i u Rusiji.

Institut Marina Abramović će biti mesto saradnje umetnosti, nauke, tehnologije i spiritualnosti, dovodeći ove oblasti u vezu sa delima velikog trajanja i ustanova koja je posvećena performansu kao umetničkom izražaju, umetničkim metodama i stvaralaštvu Marine Abramović. Pored toga, baviće se i očuvanjem najrazličitijih umetničkih disciplina kao što su ples, pozorište, muzika, opera i budući, novi oblici umetničkog izražavanja.

Ljudsko telo je uvek bilo tema Marininih performansa, kao predmet i kao medijum. Njena usredsređenost je stvaranje umetničkih dela koja predstavljaju svakodnevne životne rituale: stajanje, sedenje, sanjanje i razmišljanje. Ove radnje, kada se primene kroz dugotrajan performans,predstavljaju jedinstveno stanje svesti za nju, kao i za publiku. To pojačano stanje svesti, u ovom trenutku, je zaostavština koju ona želi da ostavi javnosti kroz stvaranje Instituta Marina Abramović.

foto: YouTube