naslovna e1410168683966

Plesna predstava „Prokleta avlija“

Premijera plesne predstave „Prokleta avlija“ u Beogradu, održaće se 2. oktobra u 20h, u Narodnom pozorištu.

„Igra je za Andrića uvek bila preozbiljno događanje, osobeno ponavljanje života u svoj svojoj protivrečnosti i složenosti. Igranje, za Andrića znači savladavanje materije i materijalnog. Igra otvara vrata jedne dublje stvarnosti, gde postojanje gledamo kao u ogledalu. Igra je daleko od bilo kakve nevinosti i naivnosti- sve je u suštini igra, a igra je sama po sebi „đavolski ozbiljna stvar“. Priča o Andrićevoj „Avliji“ u ovoj predstavi postaje sve zgusnutija, mračnija, ali i poetičnija… Sve se svodi na utamničene ljude – zatvorenike i njihove čuvare – ograđene spoljnim, nametnutim zidom, ali i unutrašnjim krugom koji su sami sebi napravili. Ovo je priča o sve prisutnoj krivici – krivici na takvo okruženje, i slabosti da se bilo šta promeni“, reko je reditelj predstave, Nebojša Bradić.

Predstava nije samo plesna, jer na kraju ipak ima i malo teksta.

Muziku za predstavu je radio kompozitor Zoran Erić, koji se treći put vraća baletu u Narodnom pozorištu. Među muzičkim izvođačima nalazi se čuvena čelistkinja Ksenija Janković.

Koreograf je Dana Rutenberg, izrealska igračica i koreograf, koja teži da stvara koreografiju koja pokreće sva čula, a njen asistent je Marija Janković Šehović.

U predstavi po motivima romana Ive Andrića, igrači Milica Jević, Nikola Tomašević, Tijana Šebez, Čedomir Radonjić, Nebojša Gromilić, Nemanja Naumoski, Luka Lukić, Igor Naumoski, svojim pokretima veoma jasno pričaju priču i gledalac sa predstave ne odlazi oduševljen samo njihovim telesnim sposobnostima, već i bogatiji za drugačiji doživljaj „Proklete avlije“.

Da se ovo delo nađe na našem repertoaru, omogućila je Nacionalna fondacija za igru-Aja Jung u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i Festival-om Grad Teatar u Budvi.

Predstava “Prokleta avlija” je svoje prvo izvođenje imala 22. jula u Budvi.