ŠF

Ovog vikenda Štrand fest

Vikend koji je pred nama, 3. i 4. oktobar, obećava sunčane dane, a organizatori prvog Štrand festa daju predlog kako najbolje da ih iskoristite.

U subotu i nedelju, 3. i 4. oktobra, na omiljenom novosadskom kupalištu, Štrandu, održava se festival vojvođanske tradicije.

To je mesto gde će se u dva dana festivala predstaviti najveće manifestacije Vojvodine, turističke organizacije različitih opština i male zanatske radionice.

Svi posetioci imaće priliku da okuse hranu i piće napravljene po tradicionalnim receptima, sve u okviru prodajne etno izložbe.

Kapije Štranda biće otvorene od ranih jutarnjih časova, dok je početak  kulturno-umetničkog i zabavnog programa rezervisan za 10 časova, prvog i drugog dana.

U skladu sa konceptom festivala sve će biti propraćeno tamburaškim zvukom. Tako će centralnu binu Štranda, prvo veče, zauzeti stručnjaci tog domena- Milan Prunić, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoje 40-ogodišnje pevačko iskustvo, i Todor Maletin, novosdaski kantautor, narodni pevač Srema, Banata i Bačke. Pratnja ovih izvođača biće tamburaški orkestar Romansa.

Prve časove subotnje večeri posetioci će dočekati uz vatromet na vodi. Atrakciju velikih evropskih gradova, koju će na Dunavu prvi put prirediti Mirnovec pirotehnika.

Drugi dan festivala predviđen je za Trofej Novog Sada, jedinstveno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Stotinak ekipa, više ili manje iskusnih kuvara, boriće se za vredne robne i novčane nagrade brenda Roda i Riba. Organizatori podsećaju da su prijave u toku, i da svi zainteresovani i dalje imaju priliku da im se pridruže. Potrebno je posetiti sajt festivala, www.strandfest.rs, upoznati se sa propozicijama i ispuniti prijavni list.

Pored dobre zabave, posetioci će imati priliku i da budu humani ovaj vikend. Kao veliki završetak akcije Humani ponedeljak, u okviru Štrand festa, zainteresovani će ostavljati dobrovoljan prilog u zamenu za neki od ribljih specijaliteta, pripremanih od prvih ekološki uzgajanih šarana, uzgajivača Bio Fish d.o.o.

Festival je namenjen porodicama, šetačima na keju, ljubiteljima Štranda i Dunava. A besplatan ulaz na festival, oba dana, obezbeđuje generalni sponzor, DDOR osiguranje.

Organizator: Udruženje Prevent uz podršku Grada Novog Sada- uprave za kulturu, JKP Gradsko Zelenilo i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.