Lemony Snickets A Series of Unfortunate Events

Omiljeni filmovi i serije na kojima su radili domaći talenti

Bilo da su u pitanju američke serije, bolivudski blokbasteri ili omiljeni domaći filmovi, srpski umetnici iz projekta u projekat pokazuju zavidan talenat i veliki potencijal domaće industrije kompjuterske grafike.

Film „Thugs of Hindostan“(2018), najskuplji bolivudski film svih vremena, ovog novembra premijerno stiže u bioskope širom Indije, donoseći milionskoj publici vizuelne efekte sa potpisom srpskom studija – Crater studija. Ovaj piratski spektakl, čiji trejler beleži više od 75 miliona pregleda, bio je povod da indijski „The Economic Times“ nedavno objavi tekst o sve brojnijim bolivudskim filmovima na kojima ne samo da rade studiji iz Srbije, već se i dobrim delom snimaju u našoj zemlji.

Međutim, „Thugs of Hindostan“ samo je poslednji u nizu filmova i serija kojima su doprinos dali domaći studiji. Vizuelni efekti za još jedan bolivudski spektakl, prošlogodišnji hit „Bahubali 2: The Conclusion“koji je pogledalo više od pedeset miliona ljudi“, takođe su radili Craterovi artisti. Oni su stali i iza Netfliskove serije Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events(2017) u kojoj glavnu ulogu tumači poznati američki komičar Nil Patrik Haris. Njihov tim tako je zaslužan za vizuelne efekte na oko 180 kadrova iz šeste i osme epizode prve sezone ove serije. Isti studio zaslužan je i za neverovatno realan izgled ajkule, zastrašujuće nemani protiv koje se glumica Blejk Lajvli bori u filmu The Shallows. Na ovom letnjem hitu iz 2016. godine domaći artisti zaslužni su za rad na oko 70 kadrova! Studio Dreamdust radio je na prošlogodišnjem ostvarenju Bullet Headu kojem su igrali Edrijen Brodi, Antonio Banderas i Džon Malkovič. Njihov potpis našao se, između ostalog, i na filmu Standoff(2018) sa Lorensom Fišburnom i Tomasom Džejnom u glavnim ulogama.

Istovremeno sa svetskim hitovima, domaće snage sve su uposlenije i na filmovima srpskih autora. Tako je hvaljeno naučno-fantastično ostvarenjeEderlezi Risingreditelja Lazara Bodrože prikazalo domaće VFX snage u najboljem svetlu. Primer Studio, Fried Pictures i Metaklinika Studio radili su na ovoj izazovnoj svemirskoj odiseji koja je premijerno prikazana na ovogodišnjem FEST-u, gde je nagrađena Beogradskim pobednikom za najbolji domaći film. Na istom festivalu premijerno je prikazan i film O bubicama i herojimaPetra Pašića na kojem je radio tim Fried Picturesa. Dečja avantura Zlogonjeu režiji Raška Miljkovića privukla je veliku pažnju kako domaće, tako i svetske javnosti nakon martovske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i osvajanja priznanja koje dodeljuje Žiri mladih. Priču o Jovanu, dečak rođenom sa cerebralnom paralizom, na poseban način nadogradili su artisti iz Cratera, koji su za potrebe bajkovite filmske priče pomogli nastajanju Jovanovog magičnog sveta radeći digitalne vizuelne efekte. Paralelno sa radom na vizuelnim efektima domaćim filmovima Procepi MamulaDigitalkraft zakoračio je u vode autorskih animiranog filma čiji kratki animirani film „Echo“ trenutno putuje i sakuplja nagrade na festivalima širom sveta.

Ljubitelji video igara verovatno znaju da je domaća gejming industrija osim produkcije igara zapažena je i po radu na sinematicima i trejlerima. Tako je tehnologija digitalnih ljudi razvijena od novosadskog 3Laterala bila jedna od ključnih spona za visok kvalitet igara „Hellblade“ili „Batman: Arkham Vr“, dok je studio Bunker, između ostalih, bio uključen u radu na naslovima „Plants VS Zombies“, „Angry Birds Match“i „The Evil Within 2“.

Sva ova ostvarenja najbolje pokazuju talenat i potencijal domaće VFX industrije, koja će se okupiti 16. i 17. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci na drugoj po redu CGA Belgrade konferenciji. Rame uz rame sa brojnim svetskim imenima svoje ideje i savete podeliće predstavnici brojnih domaćih studija, donoseći najnovije trendove iz industrije kompjuterske grafike. Dvodnevni program biće odlična prilika za usavršavanje kako studenata, tako i profesionalaca, ali i svih onih koji žele da svoju karijeru preusmere kao ovoj perspektivnoj industriji.

Kao i prethodne godine, glavna dešavanja 16. i 17. novembra besplatna su za sve posetioce CGA Belgrade konferencije. Potrebna je samo prethodna registracija putem zvaničnog sajta cgabelgrade.com.

CGA Belgrade konferenciju organizuju Srpska filmska asocijacija, Crater VFX Training Centari portal VFX Serbia, dok su podršku organizatorima pružile najveće domaće postprodukcijske kuće, kao i vodeće svetske softverske kompanije: Epic Games, Autodesk, Foundry, Chaos Group i novosadski 3Lateral. Konferencija je dobila institucionalnu podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Kanade u Beogradu i Španske agencije za promociju kulture kao i podršku Vlade Republike Srbije u okviru Programa za unapređenje biznis kapaciteta u IT sektoru, koji se sprovodi u saradnji sa UNDP. CGA Belgrade se održava pod pokroviteljstvom kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, u saradnji sa njenim Savetom za kreativne industrije, a u okviru platforme „Srbija stvara – Serbia Creates“ koja ima za cilj da predstavi Srbiju kao kreativnu, inovativnu i digitalnu zemlju.