Obeležavanje godišnjice smrti Aleksandra Saše Petrovića

Fondacija Aleksandar Saša Petrović i Jugoslovenska kinoteka obeležiće dvadeset godina od smrti velikog jugoslovenskog i srpskog filmskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića. Obeležavanje godišnjice će se održati u sredu 20. avgusta, u prostorijama Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Petrović je svetski poznat i priznat kao tvorac estetike „uzavrelih strasti i ciganskog melosa“, koji su imali i dalje imaju snažan uticaj na domaću i svetsku kinematografiju.

Obeležavanje godišnjice Petrovićeve smrti će početi u 13 časova okruglim stolom „Evropsko nasleđe Saše Petrovića – Od Lotaringije do Obedske bare“ na kojem će govoriti poznavaoci njegovog dela svih generacija. O trajnom i međunarodnom uticaju Aleksandra Saše Petrovića govoriće Petar Volk, Nevena Daković, Boro Drašković, Vlastimir Sudar i amerikanac Greg Dekjur Džunior.

U 17 sati će biti prikazan najpoznatiji Petrovićev film „Skupljači perja“. Novu 35mm kopiju koju je napravila Kinoteka, te značaj restauriranja domaćeg filmskog blaga, predstaviće Irena Bilić, direktor filmskog festivala „Evropa Oko Evrope“ iz Pariza, i Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske Kinoteke.

Aleksandar Petrović je rođen u Parizu 14. januara 1929. godine, a njegova porodica se vraća u Beograd dve godine kasnije.  Posle uspešnih kratkih dokumentarnih filmova njegov debitanstki film „Dvoje“ dobija Oktobarsku nagradu grada Beograda 1961. godine i tako počinje jedna od najuspešnijih filmskih karijera bivše Jugoslavije.

Petrović je osvojio tri Zlatne arene u Puli i pored Oktobarske, bio nosilac i Sedmojulske i nagrade AVNOJ-a.

Njegov film „Tri“ (1965) je dobio prvu nagradu u Karlovim Varima, a „Skupljači perja“ (1967) Gran pri i nagradu kritike na Kanskom filmskom festivalu, a oba filma su bili nominovani za Oskare.

U drugom delu karijere Petrović se okrenuo adaptaciji poznatih književnih dela Mihaila Bulgakova, Hajnriha Bela i Miloša Crnjanskog. Posle izuzetno iscrpljujućih problema tokom produkcije njegovog poslednjeg filma „Seobe“, Petrović je preminuo od raka u Parizu, 20. avgusta 1994. godine.