image005 3 e1429188990617

Koča Popović u Parobrod bioskopu

Nakon upravo završenog Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, gde je imao premijeru pred punom salom Doma Sindikata, „Konstantin Koča Popović“ – reditelja i scenariste, proslavljenog Gorana Markovića započinje, kao jedan od retkih u tom žanru, svoj bioskopski život. Od danas,  u 20.30h svakog radnog dana u Parobrod bioskopu. Ulaz je slobodan!

Goran Marković kao autor i Filmske novostikao producent, smogli su snagu i želju, da naprave dokument o čoveku, koji treba da postane lektira kako novim generacijama, koji nažalost o njemu neće guglovati tako i nama njegovim zakasnelim savremenicima.

Koča je bio disident i u odnosu na svoje porodično nasleđe, ali i pripadnost novoj nomenklaturi kojoj je post festum pripadao. Španski borac, komunista i komadant Prve proleterske brigade, skoro istovremeni načelnik generalštaba i ministar spoljnih poslova Jugoslavije. Čovek koji je, kao školovan na Sorboni pripadao krugu francuskih nadrealista, sa Markom Ristićem napisao, domaću verziju tog idejnog manifesta „Nacrt za jednu fenomenologiju iracionalnog“ , na vrhuncu političke moći vozio spaček, a u penzionerskim danima igrao tenis, je lik čiju bi životopis Di Kaprio ili Spilberg otkupili radi tumačenja i ekranizacije.  A Marković ga je u ovih 52 minuta ipak učinio dovoljno čitljivim i prijemčivim i zato mediji ne smeju da izostave najavu početka prikazivanja u Parobrod bioskopu, gde će gledaocima kao domaćin sa par uvodnih napomena, obratiti u četvrtak, 16. aprila baš reditelj lično.