Javno citanje Don Kihota e1429188360241

Robot Nao čita Don Kihota

Povodom 400 godina od objavljivanja drugog dela čuvenog Servantesovog romana – „Don Kihota“, biće organizovano javno čitanje ovog remek-dela svetske književnosti u četvrtak 23. aprila sa početkom u 12h u galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19).

Javno čitanje „Don Kihota“ započeće robot Nao iz Instituta Mihajlo Pupin a nastaviće značajne ličnosti iz akademskog, kulturnog i političkog života Srbije, kao i prijatelji i učenici Instituta na srpskom, španskom i drugim svetskim jezicima.

Javno čitanje „Don Kihota“ organizuje se u Madridu već 19 godina, a ove godine pridružuju se i centri Instituta Servantes širom sveta.

Migel de Servantes objavio je I deo romana „Don Kihota“ 1605. godine i nakon velikog uspeha i II deo 1615. godine. „Don Kihot“ je prvi moderan roman svetske književnosti s obzirom da svojom temom, sukobom glavnog junaka sa ostatkom sveta, zadaje glavnu temu potonjoj književnosti. O popularnosti „Don Kihota“ svedoči i podatak da je,uz Bibliju, najčešće štampana knjiga u svetu. Mario Vargas Ljosaje rekao: „Posle Servantesa svi romanopisci su simbolički rečeno „Deca Manče“.“

Sa željom da skrene pažnju javnosti na Servantesovo remek-delo kontinuirano čitanje započeće robot Nao iz Instituta Mihajlo Pupin, a nastaviće ugledne ličnosti iz sveta politike, diplomatije, sporta, umetnosti i obrazovanja. Ugledne zvanice čitaće odlomke iz ovog remek dela svetske književnosti na srpskom, španskom, engleskom i drugim svetskim jezicima.

ZANIMLJIVOST (o Svetskom danu knjige)
Svetski dan knjige proslavlja se u svetu od 1995. godine kada je ustanovljen na Generalnoj konferenciji UNESCA u Parizu. Međutim ovaj dan u Španiji se proslavlja još od 1923. godine u čast velikanima svetske književnosti koji su preminuli tog dana, Migel de Servantes i Vilijam Šekspir. Tradicija nalaže da tog dana muškarci ženama poklanjaju ruže a žene za uzvrat njima poklanjaju knjige. U Kataloniji se tog dana proda oko 400.000 knjiga i oko 4 miliona ruža.